A buszok, villamosok és vonatok is térítésmentesen használhatók.

A világ országai közül elsőként a Luxemburgi Nagyhercegség egész területén teljesen ingyenessé vált vasárnaptól a tömegközlekedés. Francois Bausch luxemburgi közlekedési miniszter nyilatkozata szerint az intézkedés javítani fogja a közlekedés minőségét azáltal, hogy megszünteti a közúti torlódásokat, elősegíti a légszennyezés csökkentését, valamint támogatja az alacsony jövedelműeket.

A minisztert elmondta, az intézkedésre azért is szükség volt, mert

Luxemburg üvegházhatású gázkibocsátásának több mint fele a közlekedésből származik. A kormány azt reméli, hogy az ingyenesség motiválni fogja az embereket, hogy otthon hagyják autóikat és tömegközlekedésre váltsanak.

A helyi média tájékoztatása szerint azokon a közlekedési eszközökön, amelyeken első osztály is található – például a vonatokon – az ingyenesség csak a másodosztályra vonatkozik. Eddig egy másodosztályú, az egész országra érvényes éves bérlet ára 440 euró (mintegy 145 ezer forint) volt, az első osztályra vonatkozó mintegy 660 eurós (mintegy 218 ezer forint) éves bérlet ára megmarad.

A luxemburgi tömegközlekedés működtetése évente mintegy 491 millió euróba kerül, a jegyekből és bérletekből viszont mindössze 40 millió euró folyt be.

A közlekedési dugók a 110 ezer lakosú főváros, Luxembourg számára komoly gondot jelentenek, mivel naponta további 400 ezren ingáznak oda a munkahelyükre.

A 620 ezres országba több mint 215 ezren autóval járnak át dolgozni a szomszédos Belgiumból, Franciaországból és Németországból, ami jelentős forgalmi zavarokat okoz főként főváros közlekedésében. A kormány 2018 decemberében jelentette be a tömegközlekedés ingyenessé tételének tervét, és azt, hogy a sok ingázó okozta közlekedési káosz megszüntetése érdekében a 2018–28-as időszakban Luxemburg 3,9 milliárd eurót fordít a vasútfejlesztésre, valamint korszerűsíti a buszhálózatot, és újabb parkolóhelyeket alakít ki a határon.

A világ hatodik legkisebb államának számító Luxemburgban átlagosan évente több mint 100 millió utas használja a tömegközlekedést.

Ez is érdekelhet:

Úszó kerteket telepít a Duna-csatornára Bécs a hőhullámok ellen

Még idén elkészülnek az ingyenesen használható zöld szigetek a bécsi Duna-csatorna Kaiserbadschleuse részén. Az osztrák főváros így szeretne még hatékonyabban védekezni a nyári hőhullámok ellen.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában