Az Északi-sarkvidéken rettentően gyorsan olvadnak a gleccserek
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Az Oroszország Északi-sarkvidékének gleccsereit vizsgáló geofizikusok kimutatták, hogy a jégtömeg esetében az elmúlt évtizedben csaknem kétszer akkora volt a jégveszteség, mint az előző hatvan évben.

Az amerikai Cornell Egyetem kutatói által vezetett nemzetközi tudóscsoport a Barents- és a Kara-tengeren elterülő Ferenc József-földre összpontosította kutatásait, a szigetcsoportról készült nagyon nagy felbontású műholdfelvételeket elemezve. Ami pedig ezekből könnyen megállapítható, hogy a gleccserek mind kiterjedésüket, mind vastagságukat tekintve zsugorodnak. Whyjay Zhenget, a Cornell Egyetem geofizikusa szerint

A Ferenc József-földön található Hall-sziget 2002-ben, 2008-ban és 2016-ban

Egyébként 1953 és 2010 között évente átlag 18 centimétert veszített kiterjedéséből a jégtömeg, 2011 és 2010 között viszont már 32 centimétert, ami évi 4,43 gigatonna vizet jelent.

Azt ugye eddig is tudtuk, hogy az Északi-sark az elmúlt évtizedekben rohamos ütemben melegszik, viszont a gleccserek különbözőképpen reagálnak a felmelegedésre. Az Észak-Kanadában végzett korábbi kutatások azt mutatták, hogy a térség gleccserei gyorsabban zsugorodnak, mint az észak-oroszországiak. A szakértők szerint a Ferenc József-föld gleccsereinek gyorsabb zsugorodása a 2011–2015-ös időintervallumban valószínűleg az óceán hőmérsékletének megváltozásához köthető.

Ez is érdekelhet:

(forrás: BBC, Phys.org, MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.