Nem ígér sok jót Magyarországnak a klímaváltozás

Európa egyik legsérülékenyebb országa vagyunk, de megvan a nemzeti alkalmazkodási stratégia.

Elkészült a 2017-2030 közötti időszakra vonatkozó, 2050-ig tartó időszakra is kitekintést nyújtó második nemzeti éghajlatváltozási stratégia tervezete. Ez elég ijesztően hangzik, de a megnevezésénél is rosszabb részek vannak benne.

Szárazabb nyarak, nedvesebb őszök

Az összefoglaló szerint Magyarország az éghajlatváltozás valószínűsíthető következményeit tekintve Európa egyik legsérülékenyebb országa. 2021-2050 között minden évszakban szinte az ország egész területén 1 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedéssel számolnak a szakemberek. Az évszázad végére pedig a nyári hónapokban több mint 4 fokos melegedés is lehet.

Nem lesz több csapadék, de más eloszlásban esik majd: a nyári a következő évtizedekben 5, az évszázad végére akár 20 százalékkal is csökkenhet, míg ősszel és télen több csapadék várható a megszokottnál. Hosszabb szárazság nyáron, nagy mennyiségű és intenzív csapadék inkább ősszel lesz gyakoribb.

Csökkenteni kell a szén-dioxid-kibocsátást

A remek nevű „hazai dekarbonizációs ütemterv” célkitűzései között szerepel többek között a fosszilis energiahordozók kiváltásának elősegítése – elsősorban a hő- és villamosenergia-termelés, az épületfűtés és a közlekedés területén –, valamint több fa és erdő azért, hogy több szén-dioxidot nyeljenek el.

Növelni kell az energiahatékonyságot, takarékoskodni kell az energiával – főleg az épületenergetikában, a közlekedésben, a mezőgazdaságban, egyes ipari ágazatokban és a villamosenergia-termelésben.

Alkalmazkodnunk kell

Nemzeti alkalmazkodási stratégia tartalmazza, hogyan kell igazodnunk a változásokhoz. A cél a természeti erőforrások védelme, a sérülékeny térségek és sérülékeny ágazatok (többek között a mező- és erdőgazdálkodás, a turizmus, az energetika, a közlekedés, az épületszektor, a telekommunikáció, a hírközlési rendszerek) rugalmas és innovatív alkalmazkodásának támogatása, valamint a társadalom alkalmazkodóképességének javítása.

Fontos még a szemléletformálás: a stratégia harmadik eleme a klímatudatosság és a fenntarthatóság szempontjainak integrálása a társadalomban, amelybe az egyházakat, civil és tudományos szervezeteket és a médiát is bevonnák.

Mi máris tettünk az ügyért valamit…

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon