Tíz év alatt csaknem tízszeresére nőtt a sarkvidéki tüzek száma Oroszországban
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Amit aztán nem oltanak el. Még egy hír, ami jelzi, egyre nagyobb a baj.

Az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) két műholdja mintegy 10 ezer "forró pontot" mutatott ki az orosz sarkvidéken ebben az évben augusztus elejéig – írta a The Daily Telegraph. brit napilap. Ez a legmagasabb szám a megfigyelések első teljes éve, 2003 óta.

– mondta Marina Kaniscseva, a Greenpeace környezetvédő szervezet oroszországi projektvezetője az újságnak.

A futótüzek a globális szén-dioxid-kibocsátás negyedéért felelősek, az északi-sarkkörön túli tüzek azonban különösen veszélyesek a korom miatt, amely gyakran a sarkvidéki jégen ülepszik le, felgyorsítva ezzel az olvadást. Ennek ellenére – főleg anyagi okokból –

a szépítően csak "kontrollzónaként" emlegetett, a településektől messze eső területeken. "Az erdők tűzvédelme katasztrofálisan alulfinanszírozott. A labdarúgásra van pénz, a futótüzekre nincs" utalt Kaniscseva az idei oroszországi foci-vb-re.

A tüzek egykor csaknem ismeretlenek voltak az Arktiszon, ahol a területet vizenyős tundra és néhány északi erdő borítja, mert korábban csak az élt meg. A felmelegedés és az ottani természeti források egyre intenzívebb kitermelése miatt azonban ez megváltozott – és így a tüzek is egyre gyakoribbak.

(Forrás: The Daily Telegraph/MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.