Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

A magyarok közül még többen, mint az európai átlag.

Szigorúbb közös európai környezetvédelmi jogszabályokat tart szükségesnek az európaiak legtöbbje, 83 százaléka, Magyarországon a megkérdezettek 89 százaléka – derült ki az Európai Bizottság kedden közzétett, környezetvédelemmel összefüggésben készített felméréséből.

A felmérés szerint az Európai Unió egészében az emberek 94 százaléka, a magyar válaszadók 95 százaléka tartja fontosnak a környezet védelmét. Uniós szinten

Az európaiak szerint többet kell tenni a környezet védelméért, a felelősséget pedig a nagyvállalatoknak és az iparnak, a tagállami kormányoknak és az EU-nak, valamint maguknak az embereknek megosztva kell viselniük.

A három legfontosabb, környezetvédelemmel összefüggő kérdés, ami az embereket foglalkoztatja:

  • éghajlatváltozás (EU: 53 százalék, Magyarország: 51 százalék),
  • hulladéktermelés (EU: 46 százalék, Magyarország: 58 százalék),
  • légszennyezés (EU: 46 százalék, Magyarország: 45 százalék).

A válaszadók több mint háromnegyede (EU: 78 százalék, Magyarország: 79 százalék) gondolja úgy, hogy a környezetvédelmi kérdések közvetlen hatással vannak életére és egészségére. Túlnyomó többségük (EU: 90 százalék, Magyarország: 87 százalék) aggódik a mindennapok során használt termékekben jelen lévő vegyi anyagok környezetre gyakorolt hatása miatt.

Csaknem egyöntetűen támogatták a megkérdezettek a műanyaghulladék mennyiségének csökkentésére és a szemetelés visszaszorítására irányuló intézkedéseket.

A válaszadók szerint

  • a termékeket úgy kell megtervezni, hogy az megkönnyítse a műanyagok újrafeldolgozását,
  • csökkenteni kell az iparban és kereskedelemben használt műanyag csomagolóanyagok mennyiségét,
  • meg kell tanítani az embereknek, hogyan termelhetnek kevesebb műanyaghulladékot,
  • a helyi hatóságoknak több átvételi helyet kell biztosítaniuk a műanyaghulladék gyűjtésére.

A ruházati iparra vonatkozó kérdésekre adott válaszokból az derült ki, hogy az embereket komolyan aggasztják a környezetvédelemmel és a munkakörülményekkel kapcsolatos problémák. Az uniós állampolgárok szerint kívánatos lenne, ha a ruházati termékek tartósabbak lennének (EU: 88 százalék, Magyarország: 87 százalék) és újrafeldolgozható anyagokból készülnének (EU: 77 százalék, Magyarország: 84 százalék). Ugyanakkor az európaiak 49 százaléka, a magyar válaszadóknak pedig a túlnyomó többsége, 81 százaléka osztja azt a véleményt, hogy a ruházati cikkeket a lehető legalacsonyabb áron kellene elérhetővé tenni, függetlenül attól, hogy milyen munkakörülmények között állították elő őket, és milyen hatást gyakorolnak a környezetre.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.