Tizenháromezer vadludat hagytak békén.

A ramsari egyezmény által is védett tatai Öreg-tavon telelő több tízezernyi vízimadár nyugalma érdekében Tata Város Önkormányzata rendeletben tiltotta be november 1. és február 28. között a nagy fény- és hanghatással járó pirotechnikai termékek használatát. Ennek köszönhetően

– közölte a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

Mint írják, a tatai Öreg-tó Európa egyik legjelentősebb vadlúd-gyülekezőhelye, ám a sok ezernyi madár többsége vagy mindegyike a szilveszteri tűzijátékok hatására hosszú évek óta elmenekült ezen az éjszakán, és sokszor hetekig is eltartott, mire visszamerészkedtek, jóval kisebb számban.

A madarak és a lakosság nyugalma védelmében indult civil kezdeményezést a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület is támogatta. A petícióra érkezett több mint 3000 aláírás is hozzájárult ahhoz, hogy a város képviselő-testülete egyhangúan támogatta a kezdeményezést, és meghozta erre vonatkozó helyi rendeletét.

Ünnepelni persze lehetett szilveszterkor Tatán is: csillagszórós óévbúcsúztatóra invitálták a város főterére azokat, akik az éjfélt a szabadban akarták tölteni. A zenés eseményen több százan vettek részt, forralt bort és csillagszórókat osztogattak.

(Forrás: MTI)

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon