Greta Thunberg igencsak nagyot ment az ENSZ klímakonferenciáján.

A 16 éves svéd klímaaktivistát az a megtiszteltetés érte, hogy az ENSZ New York-i központjában szólalhatott fel a világ vezetői előtt.

Thunbergnek viszont esze ágába sem jutott megilletődni, és olyan kemény beszédet mondott, amilyet egy ilyen helyzetben mondani kell. Ehhez bizony tényleg nem sokat lehet hozzátenni:

"Ez az egész teljesen rossz. Nekem nem is kéne itt lennem. Iskolában kéne lennem az óceán túloldalán. De ti hozzánk, fiatalokhoz jöttök a reményért. Hogy merészelitek? Elloptátok az álmaimat és a gyerekkoromat az üres szavaitokkal, és én még a szerencsések közé tartozom. Emberek szenvednek, emberek haldokolnak, teljes ökoszisztémák omlanak össze. Egy tömeges kihalás kezdetén járunk, és ti semmi másról nem beszéltek, mint a pénzről és az örök gazdasági növekedés tündérmeséjéről. Hogy van pofátok?[...]Cserben hagytok minket. De a fiatalok kezdik felismerni az árulásotokat. A felnövő generációk figyelő tekintete rátok szegeződik. És azt mondom, ha úgy döntötök, hogy cserben hagytok minket, azt sosem bocsátjuk meg."

És így hangzott mindez Thunberg előadásában:

The New York Times on Twitter

Greta Thunberg speaks at the UN climate summit: "You all come to us young people for hope? How dare you!" Read more: https://t.co/JDMyApr433 https://t.co/3GwhwEuUWT

Greta Thunberg az elmúlt egy évben került a figyelem középpontjába azzal, hogy 2018 augusztusa óta minden pénteken a stockholmi parlament lépcsőjén tüntet annak érdekében, hogy a politikusok vegyék komolyabban a klímaváltozás kérdését. Egyéni megmozdulása egy év alatt világszintű mozgalommá nőtte ki magát, a svéd diákok mintájára az iskolások USA-tól Magyarországig a parlament elé vonultak, változást követelve. Legutóbb az ENSZ klímakonferenciájának kezdetére időzítve, augusztus 20-án volt nagyszabású megmozdulás, amelynek során a világ számos országában összesen több mint egymillió embert ment ki az utcára.

Donald Trump amúgy állítólag mindössze tizenöt percet szánt a konferenciára, amire a fent látható lány tizenöt napig utazott Svédországból egy nulla károsanyag-kibocsátású vitorláson, mert nem akarta repüléssel szennyezni a környezetet.

(Nyitókép: Getty)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában