Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Rekordot döntött a felmelegedést okozó gázok légköri koncentrációja 2017-ben az ENSZ Meteorológiai Világszervezete (WMO) friss kutatása szerint. A közzétett jelentésükből az is kiderül, hogy nincs jele annak, hogy az emelkedő trend megfordulna.

A szén-dioxid koncentrációja tavaly elérte 405 ppm-et (az egész milliomod része), ami 3-5 millió éve nem fordult elő. A légköri koncentráció más, mint a kibocsátás, mert arra vonatkozik, ami a levegőben megmarad, miután a szárazföld, a fák és a tengerek a kibocsátott gázok egy részét elnyelték.

A szén-dioxid koncentrációja 2017-ben is növekedett, most 146 százalékkal magasabb, mint az ipari forradalom előtt volt.

Sajnos nincs jele annak, hogy az emelkedő trend megfordulna

„Amikor utoljára, 3–5 millió évvel ezelőtt ilyen magas volt a szén-dioxid koncentrációja, akkor a hőmérséklet 2-3 fokkal melegebb volt, a tengerszint pedig 10-20 méterrel magasabb” – magyarázta Petteri Taalas, a szervezet főtitkára. A szén-dioxid mellett a metán és a dinitrogén-oxid a globális felmelegedést okozó gázok közül a legjelentősebb:

  • A légköri metán mintegy 60 százaléka emberi tevékenységből ered, koncentrációja 257 százalékkal növekedett az iparosodás előttihez képest;
  • a dinitrogén-oxid természetes forrásokból és emberi tevékenységből is származik, koncentrációja pedig nagyjából 122 százaléka az iparosodás előttinek.

Ez is érdekelhet:

(forrás: MTI, BBC, Science Daily)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.