Az öt legjobb bulisziget - Partik alkonyattól teliholdig

Nyáron a tengerpart+buli+csajok kombónál nehéz jobbat felmutatni, az ilyen felszereltséggel bíró pontok mágnesként vonzzák a partyharcosokat a világ minden szegletéből. A szigetekben az a jó, hogy akármerre indulunk, előbb utóbb vízbe botlunk, az alább prezentált földrajzi egységek viszont egyéb extrákkal is bírnak. Induljon az igazi szigetelés!

Mykonos, Görögország

Mykonos a görögországi Kiklád-szigetcsoport tagja, 85 km2-es területtel és kevesebb, mint 10.000 őslakossal. Sok nép lakta, kezdetben egyiptomiak, majd föníciaiak, krétaiak, iónok, jelenleg viszont a rengeteg alkoholt fogyasztó turistahorda a legjellemzőbb népcsoport errefelé. Mykonos legnagyobb és tulajdonképpen egyetlen városa az azonos nevű Mykonos, a sziget lakosságának 90 %-a itt dönti romba az eurózónát él. A város környékén rengeteg remek strand található, nappal ki lehet próbálni mindent, aminek köze van a vízhez meg a nyárhoz, a buli pedig tulajdonképpen a nap 24 órájában pörög, ki sem lehet maradni belőle. A bejátszást érdemes megnézni, ahogy mondani szokás: a képek önmagukért beszélnek.

Hvar, Horvátország

Úgy fest, minden szigettel rendelkező országban kialakulnak azok a pontok, ahová azért járnak a fiatalok, hogy teljesen kivetkőzzenek magukból – a szó eredeti és átvitt értelmében egyaránt. (Később aztán hazatérnek, és visszaváltoznak könyvelőkké, kockázatelemzőkké, marketingesekké, építőipari munkásokká és hasonlók.) Horvátországban is van egy ilyen sziget, úgy hívják: Hvar. A történelem során rengeteg kézen megfordult, tartozott a Velencei Köztársasághoz, a napóleoni Franciaországhoz, Olaszországhoz, az Osztrák-Magyar Monarchiához, 1992-től pedig Horvátország része. A hangulat ennek ellenére - vagy éppen a történelmi múltnak megfelelően - meglehetősen kozmopolita; akik Ibiza hangulatát iparinak és unalmasnak tartják, azok mindenképpen látogassanak el ide.

Florianopolis, Brazília

A brazíliai Florianapolis picit messzebb található, mint Hvar, de akit Santa Catarina állam fővárosába sodor a szél, az mindenképpen vesse bele magát az éjszakába, mert a dél-amerikai kontinensen ez a kötelező must see hely, legalábbis a New York Times szerint, amely 2009-ben az év bulizónájának választotta. Az állam fővárosa, Florianapolis egyik fele még a szárazföldön fekszik, ám a másik része a parttól pár kilométeres távolságra lévő szigeten, amely tele van strandokkal, élményparkokkal, bárokkal, dance hallokkal, night clubokkal és ehhez még hozzáadódik a helyiek bulik iránti közismert fogékonysága , szóval itt minden együtt van egy tökéletes mulatsághoz.

Ibiza, Spanyolország

Ehhez a helyszínhez nem kell különösebb kommentár: a sors valamiért ezt a kis Földközi-tengeri szigetet szemelte ki, hogy létrehozza a világ legőrültebb, egész nyáron 0-24 órában tomboló partizónáját. Ibiza a 60-as években vált az európai hippik kedvelt relaxációs pontjává, akkoriban még a lassulás és az ehhez kapcsolódó drogkultúra volt érvényben, az elmúlt két évtizedben a tempó erőteljesen felgyorsult, más közönség gyülekezik itt másféle házi gyógyszertárral. Az elektronikus zene istenei a nyári hónapokban ide teszik át székhelyüket, a nagy klubokban – Pacha, Privilige, Space, stb. – az összegfüggő biomasszaként pulzáló tömeg előtt vagy kora este a partmenti bárokban csupa nagyágyú tekeri a potikat. Kritikusai unalmasnak tartják, de annyi biztos, hogy itt mindig kiszámíthatóan maximális fordulatszámon zajlanak az események.

Koh Phangan, Thaiföld

Ha olyan helyeken is szigetelnek, mint Horvátország, akkor pont Thaiföldön ne tennék? „A világ legjobb partiszigete” cím büszke birtokosa a szakértők szerint Koh Phangan szigete, amely dél-kelet Thaiföld partjainál található, és legfőbb nevezetességének a full moon, vagyis telihold partik számítanak. Egy időben az indiai Goán voltak a leghíresebb full moon bulik, de az indiai hatóságok nem szerették, hogy a fél világ náluk bogyózza széjjel az agyát, úgyhogy némi bolyongás után az energiák Thaiföldön, egészen pontosan Koh Phangan szigetén koncentrálódtak. Bár telihold havonta egyszer van, a bulik folyamatosan zajlanak, ami nagy szerencse, hiszen a bártulajdonosok és a személyzet éhenhalna, a turisták pedig hülyére unnák magukat. Nem tudjuk, hogy ezeket a zenés-táncos összejöveteleket „félhold partinak” vagy „majdnem telihold partiknak” nevezik-e, de az biztos, hogy a buli minőségére és a környezetre nem lehet panasz.

Ha az ország legjobb eldugott strandjai, fürdőhelyei érdekelnek, akkor csak kattintanod kell!

(Fotó: dj-ms)

Player Autószalon

A quiche (ejtsd: kis) egy francia tésztás lepényféleség, amerikaiak szerint igazi csajos kaja, szóval kitűnő választás, ha meg akarjuk lepni valamivel párunkat, vagy le akarjuk nyűgözni azt a szőkét, akit végre sikerült elhívni randizni.

A quiche-t sok mindenhez hasonlítják különböző fórumokon, nevezik francia pizzának, nyitott lepénynek, és a műfaja sem tisztázott, ugyanis van, ahol desszertként emlegetik, máshol főétel, egy harmadik helyen pedig a reggeli étkezés tipikus fogásának nevezik. Mi nem foglalkozunk a címkézéssel, szerintünk a quiche olyan valami, amit meg lehet enni, és finom. A töltelék ezerféleképpen variálható, mi ezúttal egy zöldséges verziót készítünk, hús nélkül, szóval ha vega a szíved választottja, akkor ez nyerő megoldás lehet.

Itt egy vizuális gyorstalpaló:

Kezdjük az alapoknál: ha elkészítésről beszélünk, akkor a quiche két fő részből épül fel: 1. van az alapot jelentő tésztalap, 2. minden egyéb, ami a tésztalapra kerül. Elsőként a tésztát fogjuk elkészíteni, mert ennek kell egy kis idő, hogy megkeljen. A tésztagyúrás általában sok hobbi szakácsnál egy komoly lélektani határt jelent, mert rejtélyes, misztikus dolognak tűnik, amit csak a beavatott kevesek képesek megalkotni egy titokzatos szeánsz során. A helyzet ennél egyszerűbb, ugyanis a tésztagyúrás alapjában véve egy igen mechanikus folyamat: az ember összerakja A-t, meg B-t és C-t, és kész a termék. Jó, jó, tudjuk, a főzés az művészet, meg kreativitás, meg minden, de ezt a szöveget hagyjuk meg a csajoknak.

Part 1. A tészta

Tésztát gyúrni egyáltalán nem nehéz. Kell hozzá pár dolog, például egy konyhai mérleg, ugyanis a tészta esetében a számok fontosak. Harminc dekagramm lisztet morzsoljunk el tizenöt dekagramm vajjal – vajról beszélünk, a margarint dobjuk ki, gyújtsuk fel, lőjük ki a világűrbe –, egy tojás sárgáját, egy csipet sót, majd lassan öntsünk hozzá annyi hideg vizet, amitől a tésztánk még nem lesz nyúlós. Kezdjük egy decivel, ez a minimum, majd a halmazállapotot figyelve öntsünk hozzá egy újabb decit, ha kell. Milyen a kemény tészta? Olyasmi, mint a gyurma, de annál azért egy árnyalatnyival puhább, szétmorzsolhatóbb. A nyúlós tészta meg úgy nyúlik, mint a megolvadt sajt, de ha itt tartunk, az már nem szerencsés. Ebben az esetben a mentőövet pár deka liszt és egy kevés vaj jelenti.

A tésztát tegyük egy tálba, takarjuk le, és tegyük fél órára hűtőbe. Vegyük elő a sütőformát, ami esetünkben egy kerek, általában hullámos szélű frizbihez hasonlító tárgy. (Nagy szupermarketekben is könnyen beszerezhetjük, olyan helyeken van, ahol férfiak általában nem szoktak megfordulni, nevesül a fakanalak, sajtreszelők, és hasonló tárgyak osztályán. Egy kb. egy centi magas peremű, béna fémtálcát keressünk.) A tésztát nyújtsuk ki, szokták mondani a szakácskönyvek, de mit jelent ez? Semmiképpen ne úgy nyújtsuk ki, mintha egy expander lenne! Ehelyett inkább tegyük a liszttel beszórt konyhapultra, és egy sodrófával, vagy akár egy üres borospalackkal (kipróbált módszer, ráadásul egy legénykonyhában előbb fogunk üres borosüveget találni, mint sodrófát, nem igaz?) és nyújtsuk ki. A tészta ne legyen papírvékony, inkább jó félcenti-centi vastag. Ezt követően tegyük be a sütőformába. Ha ezzel megvagyunk, akkor veregessük vállon magunkat, bontsunk ki egy üveg pezsgőt, mert megcsináltuk!

Vaksütés

Nem, a vaksütés nem azt jelenti, hogy innentől kezdve letakart szemmel sütünk tovább. Ennyire még a franciák sem furcsák. A vaksütés azt jelenti, hogy a tésztát töltelék nélkül elősütjük, hogy amikor élesben megy majd a dolog, akkor ne púposodjon fel, és ne ázzon szét a később belépakolt tölteléktől. Halmozzunk valami olyan súlyt a közepére, ami nem olvad meg, például egy marék szárazbabot. Az elősütés 190 °C fokon történjen, kb. 10-15 perc elég is lesz. Utána vegyük ki.

Part 2. A töltelék

Amíg vaksül a tészta, addig forrásban lévő vízbe dobjunk bele falatnyi darabokra vágott brokkolit, majd 2 perc után vegyük ki és öblítsük le hideg vízzel. Erre azért van szükség, hogy lehűljön, és ne főjön tovább magában. Keverjünk össze másfél deci főzőtejszínt, két tojást, meg 15 deka szétmorzsolt rokfort sajtot, majd sózzuk, borsozzuk. A brokkoli darabokat tegyük bele a tésztalapba, majd öntsük fel a sajtos-tejszínes keverékkel, utána vágjuk be az egészet a 180 °C fokos sütőbe és hagyjuk ott negyven percig, vagy amíg a teteje megbarnul.
Kifejezetten olcsó fogásról beszélünk, ráadásul a quiche jól elvan hűtőben is, és hidegen is fogyasztható. A tészta miatt időigényes az elkészítése, ráadásul a mosogató is meg fog telni, de megéri a fáradságot, mert a végeredmény mutatós és ízletes.

Hozzávalók

30 dkg liszt

15 dkg vaj

3 tojás

1 brokkoli

150 g tejszín

15 dkg rokfort



frissen őrölt bors

Bon apétit!

Mondtuk, hogy könnyű lesz, igaz? De ha még ez is túl fárasztó neked, akkor irány a Netpincér, ahol a címed megadása után már választhatsz is a jobbnál jobb opciók között. Mindent bele!

Igen, eljött az a pillanat, amikor egy kicsit fázni szeretnénk. Megborzongani a hűvös szélben, és belebújni egy pulcsiba. Esetleg felvenni egy bélelt csizmát, anorákot, meg sapkát. Aztán irány az Antarktisz vagy Jakutföld.

Eismitte, Grönland

1931-ben egy sarkkutató expedíció hozta létre az Eismitte (kb: a jég közepe) bázist, ahol a leghidegebb mért hőmérséklet – 64.9 °C volt. Itt most, azaz júliusban is fel kell kötni a jégeralsót, az átlaghőmérséklet ugyanis – 12 °C. Turizmus Grönlandon is van, úgyhogy lehet becsomagolni a nagykabátot, sálat meg a kesztyűket.

Snag, Kanada

1947. február 3-án a Yukon folyó partján fekvő Snagben mérték a leghidegebb időjárást az észak-amerikai kontinens történetében, ami - 63°C volt. A falut a Klondike-i aranyláz idején, az 1890-es évek végén alapították, és már 1947-ben is csak 8-10 prémvadász lakta. Jelenleg csak egy meteorológiai bázis található errefelé 6-7 fős személyzettel, de alkalmanként fogadnak látogatókat. Arany is kevés található errefelé, hideg annál több. Jelenleg nincsenek mínuszok, a cikk megírásának idején kánikulai plusz 16°C-t jósolnak. Még mindig jobb, mint a 37 °C!

Ojmjakon, Jakutföld

Az oroszországi Jakutföldön található Ojmjakon hideg hely: 1933-ban – 71.2 °C-t mértek, és a tél csekély 9 hónapig tart. A kb. 520 fős helyi közösséget ez nem nagyon zavarja, az iskolát például csak akkor zárják be, ha – 50 °C alá megy a hőmérséklet. A videóban látható tanárnéni szerint - 40-ig teljesen normálisnak számít az idő. Idén januárban inkább a meleg volt a probléma, ugyanis szinte soha nem látott módon – 10 °C-ig kúszott fel a hőmérő higanyszála. (Bizonyára izzadtak is a derék jakutok rendesen!) Jelenleg ott is nyár van, plusz 14 °C.

International Falls, Amerikai Egyesült Államok

A Minnesotai város az Egyesült Államok leghidegebb városaként szerzett magának hírnevet, amit az itt mért – 46 °C-nak köszönhet. A korábbi két kísérleti teleppel ellentétben itt tényleg élnek emberek, a városnak saját reptere is van, kiépült infrastruktúrával. Az egyetlen rossz hír, hogy a 6424 lakosú városban pillanatnyilag meleg van – igaz, elviselhető szintű -, 21 °C. Érdekesség, hogy a városka becenevét – a nemzet mélyhűtője – 1986-ban megpróbálta elbitorolni a közeli Fort Francis, amelynek következtében 12 éves pereskedés vette kezdetét. A jogi eljárás International Falls győzelmével zárult, de szerintünk a viszony még mindig fagyos a két város között.

Vosztok állomás, Antarktisz

A bolygó történelmének eddigi leghidegebb hőmérsékletét az antarktiszi Vosztok kutatóbázison mérték 1983-ban: - 89.2°C. Az 1957-ben alapított tudományos kutatóközponton csak tudományos szakemberek élnek, kizárólag nyáron (ami ott decemberre és januárra esik) közel 25-en, amikor is kellemes – 30 °C körüli az átlaghőmérséklet. Jelenleg az átlaghőmérséklet – 60 °C és a Nap nem fog előbújni augusztusig.