Kívülről a krumplira, ízre pedig a gesztenyéhez vagy a sütőtökhöz hasonlít. Na, kitalálod, melyik zöldségre gondolunk?
Az édesburgonyára, avagy a batátára, aminek valójában semmi köze sincs a krumplihoz, pusztán egy rendszertani tévedésnek köszönhető elnevezése. Valójában nem a burgonyafélék családjába, hanem szulákfélékébe tartozik ez a hosszúkás alakú, világos húsú és lilás héjú/narancssárga húsú és sárgás héjú zöldség.
Amerika trópusi részein őshonos, de Afrikán és Délkelet-Ázsián keresztül Óceániáig a világ szinte összes trópusi, szubtrópusi vidékén termesztik.
Maga az egészség!
C-vitaminban, B6-vitaminban, béta-karotinban, káliumban, magnéziumban és rostokban gazdag, emellett további értékes ásványi anyagokat is tartalmaz: cink, foszfor, kalcium, mangán, nátrium, réz, szelén és vas.
A többi zöldséghez képest magas a fehérjetartalma (100 grammban 1,2-2 g található), aminek összetétele a tójáséhoz hasonló.
Alacsony a zsír- és koleszterintartalma, vagyis neve ellenére a cukorbetegek is fogyaszthatják.
Ennyire jó hatással van a szervezetedre:
- erősíti az immunrendszert
- kedvező hatással van az izmok építésére és működésére
- segíti az emésztést
- csökkenti a vérnyomást és a stressznegatív hatásait
- nagy szerepe van a különböző rákbetegségek (főleg a prosztata-, bél-, gyomor-, máj- és veserák) megelőzésében
- segít megőrizni bőröd fiatalságát
(Forrás: Goodful, hazipatika.hu, Wikipedia)