Fogadjunk, hogy te is azt gondolod, hogy lakásod egyik bakteriális szempontból legveszélyesebb pontja a vécé(ülőke). De nem ez az.
Talán most egy kicsit meg fogsz lepődni, de a Global Hygiene Council tanulmánya szerint
a vágódeszkán akár 200 százalékkal(!) több baktérium is előfordulhat, mint a már említett vécéülőkén.
Ha egy kicsit belegondolsz, ez elég logikus, ugyanis mindent ezen a konyhai eszközön szeletelsz, a nyers hústól kezdve az összetapogatott zöldségig mindent. Ezekben pedig elég nagy eséllyel van E.coli, szalmonella és Campylobacter baktérium is, és sajnos hiába mosol meg mindent, a baktériumok megtelepednek kezeden és a mosótálban is. Na, ezért fontos, hogy jó alaposan kezet moss, miután végeztél a nagy konyhai műveletekkel.
És persze ott van még az is, hogy emberek sokkal nagyobb gondot fordítanak a vécére (értsd: több tisztítószert használnak és nagyobb alapossággal takarítják), mert az rögzült be, hogy az a lakás legpiszkosabb pontja.
Amit tehetsz:
- A konyhai eszközöket mosogatógépben minimum 65 fokon mosd el, kézimosás esetében pedig használj fertőtlenítőt.
- Moss kétszer kezet (antibakteriális kézmosóval), vagy 20 másodpercig dörzsöld meleg vízben a kezeidet, és ellenőrizd, hogy nem került-e valami a körmeid alá.
- A konyhai törlőkendőket érdemes magas hőfokon kimosnod, és gyakran cserélned.
És itt még van ez is:
(Forrás / fotó: HáziPatika / aliexpress.com)