Vannak olyan fűszerek, amik nemcsak szimplán ízletesebbé teszik az ételt, de mindenféle pozitív élettani hatásuk is van, vagyis a konyhádban a helyük.
Cayenne-bors
Egyik fő összetevője, a kapszaicin – ez felelős a csípős és égető érzésért –nemcsak gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és rákellenes hatású, de fokozza a vérkeringést és hatékony étvágycsökkentő is.
Gyömbér
Nem véletlenül tartják a legegészségesebb fűszernövénynek, erősíti az immunrendszered, segít az ízületi gyulladások és fájdalom enyhítésében, javítja a memória és a koncentrációs képességet és még mindenféle gyomorpanaszra is tökéletes megoldást jelenthet.
Kurkuma
A benne lévő kurkumin egy erős antioxidáns, ami nemcsak azért jó, mert gyulladáscsökkentő hatásával segíti az edzés utáni regenerációt, hanem azért is, mert képes megakadályozni az agyban a fehérjelerakódásokat, illetve elősegíti az új idegsejtek felépülését az agyban is. Utóbbi hatása kifejezetten jó egy szétbulizott tavasz/nyár/ősz/tél után.
(Fotó: thekitchn.com)