Ezt megnézed és Rómába akarsz menni

Vagy pizzát rendelsz ebédre, az a minimum. A római Pizzarium a kultikus tésztás finomság egyik legautentikusabb lelőhelye, és most benézhetsz a kulisszák mögé.

Volt szerencsém pár éve megfordulni a világ egyik legjobb pizzázójában, a már közhelyszámba menő nápolyi Da Michelében, és ezt a videót nézve erős nosztalgiám támadt. Ismét megerősödtem abban a meggyőződésemben, hogy az olaszok azok, akik a leginkább tudják, hogy mitől lehet jó ez az életnek nevezett valami. Nem azt állítom, hogy csak és kizárólag ők, de az a kultúra, ahonnan ennyi kiváló dolog került elő az elmúlt nagyjából hatszáz évben, mégiscsak tudhat valamit.

A videó a római Pizzariumot mutatja be, és annak séfjét, vagyis pizzaiolóját, Gabriele Boncit. Megismerhetjük a pizza Michelangelójának becézett arc filozófiáját, szakmai múltját (például azt, hogy nem klasszikus pizzamesterektől tanult), és a tésztáját is.

A meggyúrt tésztát például 72 óráig pihentetik, a hozzávalók a szokásosak (só, víz, élesztő), de az arányokat természetesen nem árulja el, azt vagy a sírba fogja vinni magával vagy csak a fiának adja tovább. (Ezt persze csak én teszem hozzá, de a komolyabb tésztarecepteket nem szokás csak úgy feltenni az internetre.)

Ők nem kerek pizzában utaznak, hanem pizza al taglióban, amit négyszögletes sütőtálcákon készítenek el. Nem puristák, ugyanis rengeteg mindent szórnak a tésztára a szárított narancshéjtól kezdve a füstölt paprikán át a fokhagymáig és a mangalicakolbászig.

Ha Rómába megyünk, mindenképpen felkeressük. Köszönjük, Olaszország.

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon