Nem, a kutyakozmetika, a kutyapanzió vagy éppen a kutyatréner nem urizálás, hanem olyan szolgáltatások, amelyek a kutyád egészségét, boldogságát és kiegyensúlyozottságát szolgálják. És így lehetsz te is egy felelős, boldog gazdi.

A kutyás életről szóló új sorozatunkban (Akarok egy kutyát!) írtunk már arról, mit kell végiggondolnod, ha kutyát szeretnél; tenyésztőtől, menhelyről, fajtamentőktől vagy máshonnan válassz magadnak; azt is körbejártuk, mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon, valamint az egészsége egyik alapjául szolgáló táplálkozásról is beszéltünk. A témát viszont nem jártuk teljesen körbe, hiszen nem esett még szó azokról a szolgáltatásokról, amelyeket akkor vehetsz igénybe, ha van egy (vagy több) kutyád. Ilyen például a kutyakozmetika, a kutyanapközi és -panzió, valamint a kutyatréner. Azért ezt a három területet emeltük ki, mert ezek a kutyás lét meghatározó területeit ölelik fel, másrészt

ezektől lehet a kutyád még boldogabb, miközben mellette a te életed is könnyebb válhat.

Bízunk benne, mire a cikk végére érsz, választ kapsz többek között arra, hogy...

  • Miért fontos a kutyád egészsége (és közvetve a boldogsága) szempontjából, hogy ápolt legyen?
  • Hova fordulhatsz, ha sajnálod kedvencedet magára hagyni, amíg dolgozol, vagy ha el kell utaznod, de nem viheted magaddal?
  • Mit tudsz tenni, ha nem sikerül közös nyelvet beszélni a kutyussal?

Kutyakozmetika

A kutyakozmetika és az ahhoz kapcsolódó szolgáltatások manapság ugyan már egyre kevésbé, de még mindig alulértékeltek. Pedig elengedhetetlen, hogy négylábú barátunk teljes körű gondoskodást kapjon hozzáértő szakemberektől (még akkor is, ha látszólag nincs rá szüksége), ráadásul ez az egész „intézmény” a mi kényelmünket is szolgálja.

Persze a fürdetést mi magunk is elvégezhetjük otthon, de olykor érdemes szakemberre bízni a dolgot, aki a procedúra során meg tudja határozni vagy könnyebben felismeri, hogy a kutya nem kullancs- vagy bolhafertőzött-e, illetve a bűzmirigyét is ki tudja nyomni (ha ez nem történik meg magától vagy szakértő kezek által, akkor gyulladáshoz, rosszabb esetben akár tályogképződéshez is vezethet). A kutyakozmetikus az, aki szakszerűen – és rettegés nélkül – képes levágni a kutyánk karmait, megtisztítani a fülét és szemét, no meg persze ő tudja, miként lehet és szabad levágni a kutya szőrét.

Kutyanapközi és -panzió:

A kutyanapközit arra találták ki, hogy a négylábú barátod akkor is tudjon – biztonságos közegben, felügyelet mellett – más kutyákkal játszani és szocializálódni, amikor te nem érsz rá vele foglalkozni, mert például dolgozol. De azoknak a gazdiknak is hatalmas segítséget nyújthat, akiknek kutyái szeparációs szorongással küzdenek, ha magukra hagyják őket. Az ő esetükben kiemelten fontos, hogy szinte mindig legyen társaságuk. Ez nem azt jelenti, hogy így is kell leélni a teljes közös életeteket, szerencsére a szeparációs szorongáson lehet segíteni, de erről a cikk későbbi részében írunk majd.

Tehát egy napközis nap végén nemcsak egy boldog és kellemesen elfáradt kutyát kaphatsz vissza, de olyat is, aki a hiányodban nem szorongja végig a napot.

Vannak azonban olyan helyzetek, amikor nemcsak órákra, hanem napokra-hetekre kellene felügyeletet találni a kutyánk mellé, mert nem megoldható, hogy elkísérjen minket az utazásra. A kutyapanzió pontosan olyan esetekre nyújt kézenfekvő megoldást, amikor nem tudjuk kire bízni a kisbarátunkat.

A kutyapanzió nemcsak szimplán alvóhelyet biztosít a kutyádnak, de ellátást, gondoskodást és szórakozást kínál neki, aki így biztonságban élvezheti a távolléted, miközben neked sem kell izgulnod a hogyléte miatt.

A kutyapanziónak többféle változata is van, nálunk a következők a legelterjedtebbek:

  • Családi kutyapanzió: ebben az esetben egy család a saját kutyája mellé fogad be még néhány kutyát. Ez azoknak a benti kutyáknak lehet jó választás, akik jól kijönnek más fajtársaikkal, és persze az emberekkel.
  • Angolszász kutyapanzió: itt kutyusunk sokadmagával és (szakmai) felügyelet mellett tölti a napjait. Ez azoknak a lakásban tartott kutyusoknak lehet szuper választás, akik folyamatos kontaktusban vannak a gazdáikkal.
  • Kenneles kutyapanzió: itt kennelsoron helyezik el a kutyákat. Ez elsősorban azoknak a kutyusoknak ajánlott, akik nem jönnek ki jól más kutyákkal, és napi több órára is tudják nélkülözni az emberi társaságot.

Gazdiként azt kell eldöntened, hogy kutyád számára melyik elhelyezés az optimális. Tipp: érdemes olyan kutyapanziót választani, ami leginkább hasonlít a kutyusod megszokott tartási szokásainak.

Tréner

Idő kell hozzá, míg összeszoksz a kutyáddal, és kialakul a harmonikus, kiegyensúlyozott kapcsolatotok és életetek. Ha azonban úgy érzed, hogy hosszabb idő elteltével sem beszéltek közös nyelvet, érdemes egy trénerhez fordulni, aki hatékony, és jellemzően egyszerű (meg)oldásokat kínál a problémás helyzetekre és magatartásbeli zavarokra. Ilyen lehet, ha a kutyád nem fogad szót neked (pl.: nem tudod behívni), nem érted, hogy mit miért tesz (pl.: fél bizonyos tárgyaktól vagy embertől), nem múlik a szeparációs szorongása, felugrál mindenkire, vagy ha nem tudod szobatisztaságra nevelni.

A tréner a kutya lakhelyén, majd fokozatosan az egyre tágabb környezetében tartja a foglalkozásokat egyéni, azaz a kutyusra és gazdira(!) szabott tréningprogramot alkalmazva. Merthogy te is aktívan részt veszel a felmerült probléma orvoslásában, amivel egyébként csak még tovább mélyítitek a közös kapcsolatotokat.

Persze nem lehet általánosítani, de tréner segítségével néhány nap-hét alatt sikerülhet kiegyensúlyozott és boldog kutyává varázsolni a társad.

Panzi-Pet – Mi értünk az állatok nyelvén

Bármilyen kutyát is választasz, ránk számíthatsz! Büszkék vagyunk rá, hogy termékeink Magyarországon készülnek, hazai receptek alapján, itthoni kreatív szakember gárdánk tervei szerint. Mi, a Panzi-Petnél 25 év tapasztalatával, több mint 17 000 termékkel, a világ több mint 30 országban segítünk, hogy a gazdik minden fajtához megtalálják a tökéletes állateledelt! Termékeinket megtalálod a szuper,- és hipermarketek polcain, díszállat boltokban, szakáruházakban, nézz körül kínálatunkban: https://panzipet.hu

A Panzi-Pet partner webáruházában, a Petdorado üzletében pedig könnyen és gyorsan megtalálod a legfontosabb tápokat, kiegészítőket, és egyébként mindent, ami a hétköznapokhoz elengedhetetlen.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Panzi-Pet.

(Fotó: Népszigeti Kutyasuli, Kptny 4 Dogs Studios, Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A minőségi állateledelből kevesebb is elég – ez csak az egyik fontos tudnivaló, de sok hasznos információval szolgálunk még, mert a hosszú, egészséges kutyaélet egyik feltétele a megfelelő táplálkozás.

Mi kell ahhoz, hogy a kutyád ne csak boldog legyen, de a legjobb barátoddá is váljon?

Spoiler: dolgozni kell azért a kapocsért, ami boldoggá és elválaszthatatlanná tesz titeket egy örök életre.

Menhelyről? Tenyésztőtől? Honnan legyen kutyád?

Fontos elhatározás, ha szeretnél egy kutyát – végigvesszük, milyen lehetőségeid vannak, mire kell odafigyelned, és honnan ne vegyél soha állatot.

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Abban segítünk, hogy el tudd dönteni, szeretnél-e egy örök életre szóló barátot, illetve választ kapj arra, tudod-e vállalni mindazt, ami vele jár.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Az Asus dobja piacra elsőként az AI-laptopok új generációját

Szaftos húsokért, bomba jó sörökért és lazán elegáns hangulatért ide kell beülnöd

Román hiúzokat költöztetnek Németországba

További cikkeink a témában
Hiánypótló funkcióval bővült a világszerte használt magyar szoftver
Hirdetés