A kutya hű társad és a legjobb barátod lesz élete végéig, ehhez viszont nemcsak az elengedhetetlen, hogy megismerd őt, hanem az is, hogy dolgozz azért a kapocsért, ami boldoggá és elválaszthatatlanná tesz titeket egy örök életre.

Az első és legfontosabb lépcső a bizalom kiépítése, ez azonban nem megy egyik napról a másikra, főleg akkor nem, ha egy menhelyről örökbefogadott és/vagy az előző életéből kimentett kutyusról van szó.

Menhelyről? Tenyésztőtől? Honnan legyen kutyád?

Fontos elhatározás, ha szeretnél egy kutyát – végigvesszük, milyen lehetőségeid vannak, mire kell odafigyelned, és honnan ne vegyél soha állatot.

A boldogságotokhoz és az annak alapját adó bizalom kiépítéséhez a következőkre lesz szükség: akaratra, vagy inkább igényre, hogy meg akard ismerni a négylábú barátodat, rengeteg pozitív megerősítésre, és sok közösen eltöltött időre játék, tanulás és élmény (pl. kirándulás) formájában.

Ehhez persze idő kell, és a részedről nem kevés befektetett energia, következetesség, valamint nagyfokú türelem – eláruljuk, hogy ez utóbbi az egyik legelengedhetetlenebb alkotóelem. Cserébe a végeredmény óriási öröm és boldogság lesz, vagyis a jutalom garantált, igazi csapattá váltok majd!

A kutya nem akar maga döntéseket hozni, ő arra vágyik és attól érzi magát (nagyobb) biztonságban – és így lesz boldogabb is –, ha te hozod meg a döntéseket helyette. Ennek része az is, hogy van egy szabályrendszer, amihez tudja tartani magát. Itt eléggé adná magát, hogy kitérjünk a kutyaiskolára, de előbb még elmondjuk, mi az, amit te magad is megtehetsz, sőt, meg kell tenned, mielőtt elmennétek az iskolába.

Fontos a kiszámíthatóság és a napi rutin kialakítása – valójában ez lenne az említett szabályrendszer alapköve –, amihez neked is tartanod kell magad. Olyan dolgokra gondolunk, mint hogy érdemes...

  • ...reggel és este is mindig közel ugyanabban az időben elvinni sétálni a kutyust.
  • ...a tápot is mindig ugyanakkor odaadni neki – el kell döntened, hogy a számára szükséges mennyiségű eledelt egy adagban adod oda neki, vagy több részletben a nap folyamán, illetve, hogy séta előtt vagy után. Nálunk ez úgy néz ki, hogy kettéosztottuk a kutyáink eleségét, az egyik felét a reggeli, a másik felét pedig az esti főséta után kapják meg. Azért döntöttünk így, hogy jó élménnyel kapcsolják össze a (nagyobb/hosszabb) sétákat.
  • ...eldönteni, hogy számára mi a tiltott zóna a lakásban, vagyis hova, mire mehet be és fel és hova nem, majd ezeket a határokat következetesen be is kell tartatni vele.

Az igazság az, hogy lehetne még számos dolgot mondani, de valójában a tapasztalattal nem rendelkező gazdáknál itt jön a képbe a kutyasuli. Ehhez azonban fontos még azt megjegyezni, hogy nagyjából két hónap ismeretség után érdemes nekiállni az intézményes oktatásnak, ugyanis nagyjából ennyi idő kell ahhoz, hogy megismerjétek egymást, és hogy kialakuljon egy alap bizalom köztetek.

Viszonylag könnyű helyzetben van mindenki, aki kutyát szeretne nevelni, mert a kutyák mindennél jobban meg akarnak felelni a gazdáiknak, tanulni akarnak, okosak akarnak lenni, és mindenre képesek is – ez valójában rajtad múlik. Nagyon sok bosszúságtól megkímélheted magad, ha beiskolázod a négylábú barátodat, ahol – és lehet, hogy ez meglepetésként hat, de – valójában téged fognak tanítani, nem is annyira őt. A kutyasuli ugyanis felruház téged azzal a képességgel, hogy a kutyus számára egy kiegyensúlyozott, boldog és biztonságos életet tudj kialakítani, azáltal, hogy megszerzed és elsajátítod azokat a képességeket és tudást, ami ahhoz kell, hogy mindig kontrollálni tudd őt – mindez együtt adja azt a kapcsot, ami elválaszthatatlanná tesz titeket egy egész életre.

Rövidebben ez úgy hangzik, hogy a kutyasuliban megtanulod megérteni a kutyád, illetve azt, hogy úgy tudd nevelni, hogy boldog és kiegyensúlyozott legyen a közös életetek.

Rengetegféle kutyaiskola van, el lehet veszni a lehetőségek között, szerencsére azonban az internet a segítségedre van, vagyis könnyedén tudsz tájékozódni. Mi a golden retriverünkkel a tükörmódszeres iskolatípust próbáltuk ki, melynek lényege, hogy a kutya tükröt tart elénk, a mi viselkedésünk határozza meg az övét.

Azzal érdemes számolni, hogy a kutyaiskoláknál jellemzően várólista van, illetve jó, ha arra is felkészül az ember, hogy a tanfolyamok több hétig tartanak – az órák mindig fix időpontban vannak, egy hosszabb hétvégi és egy rövidebb hétközi nappal lehet kalkulálni. Nem érdemes lógni, mert az órák egymásra épülnek, illetve az otthoni gyakorlást sem szabad kihagyni (nem kell megijedni, csak 2-5 perces gyakorlóblokkokról van szó), ugyanis a tanfolyamon csak a tanítás hogyanját tanulod meg. De ki akarna lógni, hiszen nem kötelező, ellenben nagyon klassz program, alig várod majd a következőt, óriási élmény megélni a közös fejlődést.

Kutyaiskolás tapasztalatok

Nekem a kutyaiskolával kapcsolatban három – így utólag belegondolva teljesen logikus – dologra kellett rádöbbennem:

  • Tényleg engem tanítanak meg arra, hogyan reagáljak a kutyám reakcióira, illetve arra, hogy hogyan taníthatom meg mindenféle okosságra, ráadásul mindezt úgy, hogy közben megtanulom felismerni azokat a jeleket is, amelyek arra utalnak, hogy nekem min kell változtatnom ahhoz, hogy megértsük egymást.
  • Az iskola révén nemcsak én és a kutyám okosodik, hanem a szocializációs képességeinket is javítja, hiszen más kutyákkal és gazdáikkal is találkozunk – ez egy mentett, ki tudja, milyen előélettel rendelkező mentett ebnél kiemelten fontos dolog.
  • A közös tanítás-tanulás során – ami egyébként mindkettőtök számára hatalmas élmény – hihetetlenül elmélyül a kapcsolat a kutyával.

Ha szeretnéd a kutyáddal való kapcsolatodat mélyíteni, ahhoz nagyjából pont úgy kell hozzáállni, mint az ember–ember viszonyában: ápolni kell a kapcsolatot a szeretetteljes légkör kialakításán túl minőségi időtöltéssel (ami során kölcsönösen odafigyeltek egymásra) – ne hagyd ki a nagy együtt játszadozásokat, a közös kirándulásokat, vidd el (nem hangos-zajos) társasági eseményekre vagy éppen kutyasuliba!

Minél több közös élményben van részetek, mármint nektek, mint a kutya–gazdi párosnak, annál szorosabb lesz a kapcsolatotok, és egyszer csak azon kapod magad, hogy legjobb barátoddá vált.

A kutya az ember legjobb barátja, de miért és mióta? És miért ne lehetne a tiéd is?

Abban segítünk, hogy el tudd dönteni, szeretnél-e egy örök életre szóló barátot, illetve választ kapj arra, tudod-e vállalni mindazt, ami vele jár.

A kutya boldogságához hozzátartozik, hogy egészséges legyen

A legfontosabb, hogy tanuld meg értelmezni a kutya jelzéseit – hiszen ő képtelen szavakkal kifejezni magát –, bízz a megérzéseidben és ösztöneidben, ha az egészségéről van szó. Az állatorvosok körében elfogadott elmélet, hogy a hideg és nedves kutyaorr, valamint az örült bolondozás séta közben az egészség egyik jele. Azt pedig onnan sejtheted, hogy valami nem oké vele, ha a szokásaitól és habitusától eltérően viselkedik, levert, hasmenése van, hány vagy ok nélkül liheg és/vagy nyáladzik – ebben az esetben mindenképp fordulj szakemberhez!

Bizonyos fajták hajlamosabbak különböző betegségekre (például a labrador és a golden retriever fajtáknál a diszplázia a jellemző), érdemes ezekről tájékozódni az állatorvosnál és az interneten.

Apropó! Kell egy jó állatorvos. Talán a legjobb út, ha első körben megbízható ismerős ajánlása útján futunk neki az állatorvos kiválasztásának, hogy aztán a kutyánk kíséretében személyes látogatás alkalmával csekkoljuk, miként bánik vele, és valamelyest képet kapjunk a szakértelméről – nagyon fontos az első benyomás.

Ha megvan a megfelelő állatorvos, akkor a megfelelő oltások beadatásán túl – ezek sok aggódástól és orvosi költségektől kímélhetnek meg – érdemes még legalább évente egyszer meglátogatni őt, hogy egy általános vizsgálat keretében megnézze a kutya általános egészségi állapotát – idősebb kutyus esetében ajánlott sűrűbben beiktatni.

Az egészséges élethez hozzátartozik a minőségi kutyaeledel is.

Panzi-Pet – Mi értünk az állatok nyelvén

Bármilyen kutyát is választasz, ránk számíthatsz! Büszkék vagyunk rá, hogy termékeink Magyarországon készülnek, hazai receptek alapján, itthoni kreatív szakember gárdánk tervei szerint. Mi, a Panzi-Petnél 25 év tapasztalatával, több mint 17 000 termékkel, a világ több mint 30 országban segítünk, hogy a gazdik minden fajtához megtalálják a tökéletes állateledelt! Termékeinket megtalálod a szuper,- és hipermarketek polcain, díszállat boltokban, szakáruházakban, nézz körül kínálatunkban: https://panzipet.hu

A jó, minőségi kutyaeledel kiválasztása pedig azért fontos, mert valójában nemcsak kedvencünk biológiai szükségletét elégítjük ki vele, hanem ezzel hozzájárulunk az egészsége, és így az életminősége fenntartásához, javításához is. A kutyatáp minőségét pedig nem az ára, az állaga (száraz- / nedves táp*) vagy éppen a kiszerelése határozza meg, hanem annak tápanyagtartalma. Lehetőleg olyat válasszunk, amelyen feltüntették, hogy ,,teljes értékű eledel”, ha ezt látjuk, akkor rosszat már biztosan nem teszünk a kutyánkkal.

Száraz vagy nedves?

*A nedves kutyatáp víztartalma nagyobb, ugyanakkor kisebb az energiatartalma, vagyis ebből többet kell ennie a kutyusnak. A száraztáp – állaga miatt – tisztítja a fogakat, másfelől viszont könnyebben fogkövesedéshez vezethet és ínyproblémákat okozhat. A nedves tápnak intenzívebb az illata és az íze, ugyanakkor körültekintőbben kell bánni vele, mert a száraz falatokkal ellentétben ez csöpög mindenfelé.

Amit még érdemes szem előtt tartani az eledel vásárlásánál, hogy van-e a kutyánknak valamilyen allergiája vagy speciális igénye, valamint ajánlott a négylábú barátunk korának megfelelő tápot választani. Megjegyezném, hogy ez utóbbi azért nem mindig állja meg a helyét, és itt egy saját (ellen)példát hoznék fel: a 12,5 éves cocker spániel-ír szetter keverék kutyánk esetében – az állatorvosunk javaslatára – vissza kellett térnünk az idős kutyáknak szánt tápról (senior) a felnőtt kutyák eledelére (adult), mert előbbi energiatartalma nem elégítette ki a szükségletét, és fogyni kezdett. Ahány kutyus, annyi igény és lehetőség, de ebben a helyzetben például jól jöhet kiindulásnak a Panzi-Peti kutyatáp választója, ahol négy egyszerű kérdés megválaszolása után konkrét ajánlást kapunk.

Adagolás

A kutya korának és méretének megfelelő mennyiségű eledellel kínáljuk meg kedvencünket – ebben segítségünkre lehet, hogy a tápokon egy táblázatban feltüntetik, hogy a bizonyos korú és súlyú kutyáknak mennyit ajánlott adni az adott tápból.

Azt viszont – ahogy fentebb is írtuk – már neked kell eldöntened, hogy hány adagban, illetve mikor adod oda a kutyusnak. Tipp: séta előtt nem igazán ajánlott, a teli has és a nagy rohangálás ugyanis bélcsavarodást okozhat.

És akkor ott vannak még a különféle méretekben és ízesítésekben elérhető jutalomfalatok is, amelyekkel nemcsak megerősíthetjük kutyánk pozitív viselkedését, de igencsak motiválhatjuk kedvencünket a tanulási folyamat során. (Jó választás lehet a kockára vágott sajt, virsli, felvágott, és a zöldségek – főleg a répa – is, de) ha biztosra szeretnél menni, érdemes minél intenzívebb illatú és ízű gyári falatokkal próbálkozni.

Arról is jó, ha tudsz, hogy a jutalomfalatok is hozzájárulhatnak a kutyus egészségéhez, például a szájhigiénia fenntartásához, vagy akár a szorongás csökkentéséhez, de a gyógyszerek adagolását is megkönnyíti.

Még egy dolog, vannak, akik nem a gyári tápokra esküsznek, ha a kutya táplálásáról van szó, hanem...

  • ...a házi kosztra. Ennek hatalmas előnye az, mivel te készíted el, pontosan tudod, hogy mi van benne, illetve friss hozzávalókból tudsz főzőcskézni. Hátránya viszont az, hogy egyrészt ez időigényesebb, mint csak kimérni a tápot, másrészt pedig a főzéssel és a párossal a kutyusok számára fontos vitaminok és enzimek vesznek el belőle – ezeket persze lehet pótolni, és érdemes is.
  • ...a BARF-ra (Bones And Raw Food), azaz a nyers hússal, csontokkal, belsőségekkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel – valamint egyéb, a kutya életkorának, egészségi állapotának és aktivitásának, megfelelő étrend-kiegészítőkkel – történő etetésre, mondván: a kutya valójában ragadozó, így annak megfelelően kell is etetni őt.
A Panzi-Pet partner webáruházában, a Petdorado üzletében könnyen és gyorsan megtalálod a legfontosabb tápokat, kiegészítőket, és egyébként mindent, ami a hétköznapokhoz elengedhetetlen.

A cikk elkészítésében együttműködő partnerünk volt a Panzi-Pet.

(Fotó: Player.hu, Unsplash / Eric Ward)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Szombat 13-a: nagyon szerencsés nap

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

További cikkeink a témában