A mai foci egyik elődje a firenzei calcio, mely a rögbit, a birkózást, az MMA-t és a kézilabdát ötvözi. És a modern gladiátorok még ma is léteznek.

A helyszín a Santa Croce tér. A reneszánsz kort idéző viseletben vonulnak izmos, brutális kinézetű, vért kortyolgató férfiak.

Kigyúrva, mindenre elszántan érkeznek megmérettetni magukat, a kor kívánalmainak megfelelően, a testi épségüket cseppet sem kímélve, az másod- vagy harmadlagos, hisz a calcio fiorentino igazi ünnep, dicsőség ott szerepelni. Ez a kor pedig nem az ókor, hanem bizony a 21. század, viszont nem is Róma, hanem Firenze. Remek idő, telt ház, őrjöngő, görög tüzet gyújtó szurkolók várják a halálba érkezőket.

A modern gladiátorok négy csoportra osztva ölik egymást (az újabb verzióban az ölés szabálytalan, régen...) a tér homokkal felszórt területén. Egyszerre tehát négy együttes játszik (27 fővel), a történelmi városrészek csapatai:

  • San Giovanni – zöld,
  • Santo Spirito – fehér,
  • Santa Maria Novella – piros,
  • Santa Croce – kék.

A játék mindössze annyiban hasonlít a mai labdarúgásra, hogy szerepel benne egy labda, elvileg akörül forognak az események (az olasz labdarúgó-bajnokságot mégis emiatt hívják ma is calciónak). Csak épp nem lábbal terelgetik, hanem bárhogy: a birkózás, a kézitusa megengedett, kezeket, lábakat egyaránt lehet használni a labdakezelésnél, és mint a videóból, valamint a képekből kiderül, az amerikai foci-jellegű ütközés, az MMA és a bunyó is belefér.

A labda tényleg csak mellékszereplő, az tűnik a központi elemnek, hogy legálisan verjék egymást péppé a frusztrált arcok.

Ötven percig tart a játék, az a csapat nyer, amelyik a legtöbb gólt dobta, vagyis pontot, azaz caccét szerzett az egyetlen kapuba. A legfontosabb szabály az volt, hogy a játéknak folyamatosnak kellett lennie, amennyiben a labda nem volt mozgásban, megállították a játékot, amely csak akkor indult újra, amikor ismét folyt a labda kézről kézre, lábról lábra.

A XVI. században elinduló történelmi sportjátékot, ami anno még a Vatikánba is begyűrűzött és az arisztokraták kedvelt időtöltése volt, még ma is minden év júniusában, Keresztelő Szent János ünnepén megrendezik.

Ha megnézed a képeket, beleborzongsz, de közben lelki szemeid előtt felsejlik egy firenzei út.

(Fotó: AFP)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

A Barcelona ügyesen keverte a lapokat, történelmi szerződést írhat alá a Nike-val

További cikkeink a témában