Fugu
A fugu japán ételkülönlegesség, amelyet csak tanult mesterek készíthetnek el, ugyanis a gömbhal mérge 1200-szor halálosabb, mint a cián, és egy halnyi adaggal harminc embert is el lehetne tenni láb alól! A séfeknek hároméves képzésen kell átesniük, külön engedélyt kell kiváltaniuk, és ez is közrejátszik abban, hogy egy adag fugu akár 50.000 Ft-ba is kerülhet. A japánokat ez sem tartja vissza, zabálják a fugut, amelyből évente 10.000 tonnányit halásznak.Ackee
Az ackee Jamaika nemzeti gyümölcse, népi kedvenc, ám helytelen formában elkészítve olyan gyomormérgezést okoz, amely súlyos esetben akár kómát és halált is okozhat. Az éretlen gyümölcs hypoglycin nevű mérget tartalmaz, ezért meg kell várni, amíg megérik. Ekkor is csak a sárga színű részt lehet fogyasztani, és vigyázni kell, hogy a fekete magokat – amelyek szintén mérget tartalmaznak – még véletlenül se nyeljük le. A helyiek tőkehallal együtt nemzeti fogásukat tisztelik benne.Mogyoró
A népesség 99%-a számára kiváló nasi, de a maradék 1%-nak halálos ellenség. A mogyoróallergia által okozott halál az ételallergiák között a leggyakoribb, állítják amerikai orvosok. Ez a betegség nem vicc, hiszen akár egyetlen mikronnyi mennyiségtől leállhat az allergiás alany légzése, utána összeomlik a keringés, és azonnali orvosi segítség nélkül az esély a túlélésre nagyon kevés.Hot dog
Oké, mi a gond a hot doggal, igaz? Az ember fogja és jóízűen elfogyasztja, ennyi, és ezzel a hot dog mindenki számára igazi sikersztori kielégítő happy enddel. Ez így is van, ha az ember felnőtt, viszont a tíz éven aluliak között a fulladásos esetek 17 %-ban a kiflibe bújtatott virsli a bűnös, jelentette ki az Amerikai Gyermekgyógyászok Akadémiája. Szerintük a hot dogokon figyelmeztető címkéket kellene elhelyezni, és a formájukat is újra kellene tervezni. Azt már nem mondták meg, hogy miképpen.
Saláta
A saláta, az egészséges táplálkozás reklámarca veszélyes?! Bizony! A Tudomány a közjó szolgálatában nevű intézmény szerint a 2009-es év legveszélyesebb élelmiszerei a zöld leveles növények voltak, például a spenót, saláta, káposzta, vagy a kelbimbó. Ennek oka, hogy 363 olyan járványt jegyeztek fel az előző évben, amely ilyen típusú növényekhez köthető. A 363 esetből 240-ben valamilyen étteremből indult a járvány – leggyakrabban szalmonella és e.coli – amelynek oka rendszerint egy mosdatlan kézzel dolgozó alkalmazott volt.Rebarbara
Levele van, veszélyes! A rebarbara egy halom receptben megtalálható, de kivétel nélkül csak a szárát hasznosítjuk, a levelei ugyanis mérgezőek. Ázsiában a gyógyászatban is alkalmazzák, de mi inkább óvakodjunk tőle, ugyanis a főzés és a sütés sem képes semlegesíteni a levelekben található mérgező anyagok hatását.