Magyar, thai vagy kínai, teljesen mindegy! A lényeg, hogy meleg, és finom. Egy jó leves mindennél többet ér egy esős téli napon. A Player ötöt ajánl.
KisParázs Thai leves és Wok Bár: tom kha gai
A thai és laoszi konyha szerelemgyereke a tom kha kai (vagy gai). Míg előbbi kaporral, utóbbi korianderrel készíti, de lényeg változatlan: egy kókusztejjel, galangával és citromfűvel készülő csirkeleves, ami a wokban megkapatott friss chili tesz enyhén pikánssá. Létezik sertéshússal, tofuval vagy tengeri herkentyűkből készülő variánsa is, de az általunk már többször körülrajongott KisParázsban a tofust ne keressük. A többit viszont annál inkább!KisParázs Thai leves és Wok Bár
Tom Kha kai/pla leves: 750 forint
Budapest VII., Kazinczy utca 7.
Leves.: Paradicsomleves
A Leves. előtt álló folyamatos sor csak azt bizonyítja, bevált a recept: a belvárosi közönség vevő a folyékony étteremre. Igazából majdnem mindegy, mit választunk a menüről, de a forró paradicsomleves garantáltan jót tesz a szervezetnek! A Leves. életérzésben bizonyítottan haladó szintet képvisel, de nem csak nyáron, hanem télen is tuti, hiszen a bazsalikomos paradicsomleves például olyan megoldás, ami a húst kevésbé favorizálókat is képes felmelegíteni.Leves.
Bazsalikomos paradicsomleves baguette-tel: 790 forint
Budapest V.,Vámház körút 14.
Wang Mester Kínai Konyhája: kínai csípős–savanyú leves
Ez a leves Kína egyik legjobb találmánya, Budapesten a kínai konyha nem hivatalos nagykövete, Wang mester készíti a legjobban. Igaz, erre hitelesített bizonyítékaink nincsenek, de amíg nem bizonyosodik be az ellenkezője, addig mi ezt fogjuk híresztelni. A lexikonok szerint Peking és Szecsuán tartomány is a magáénak vallja, és mivel Wang mester étterme utóbbi régió konyháját viszi, ezért itt a csípős jelzőt bizony komolyan kell venni! Egy ilyen folyékony halmazállapotú lángcsóva elfogyasztása után úgy érezhetjük, hogy mínusz húszfokos hideget is képesek vagyunk elviselni – akár egy szál atlétában.Wang Mester Kínai Konyhája
Csípős-savanyú leves: 420 forint.
Budapest IX., Telepy u. 24.
Trombitás Söröző: bográcsgulyás
Egy jó bográcsgulyás komplett étkezések kiváltására is alkalmas, és ha nem sajnálták belőle a paprikát, jól csúszik hozzá a vörösbor is. Vagy éppen a sör, ami a Trombitás fő profilja lenne, ha nem cáfolná ezt a gazdag étlap. Az étel apró bográcsban érkezik, mellette bőséges mennyiségű kenyér, és persze annyi csípős, amit a nyálkahártyánk elbír. Ha még mindig felidegesít a Moszkva tér átnevezése, ez lehet a gyógyír!Trombitás Söröző
Bográcsgulyás: 750 forint
Budapest II., Margit körút 101.
Iguana: jalepeno sajtkrémleves
Úgy tűnik, a legjobb levesek hőmérsékletét a csípős paprikák valamelyik variánsa tekeri fel tizenegyre, de ennek csak örülhetünk az esős hidegben. A sajtkrémleves lágyságát Mexikó egyik legkedveltebb exportterméke, a jalapeno paprika teszi kicsit karcosabbá. Az élvezetnek ezúttal a vegetáriánusok is hódolhatnak. Aztán jöhet rá egy jó tequila!Iguana
Jalapeno sajtkrémleves: 840 forint
Budapest V., Zoltán utca 16.
Tovább a:
Legfrissebb cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Puska, gulyás, sörétes – Kipróbáltuk a skeet lövészetet
(Fotók: Food Thinkers, The Culinary Geek, Aleksej Leonov)