ผัดไทย

Elkészítés tekintetében a thai konyhára is jellemző az, ami a többi ázsiai konyhára, azaz az előkészítés relatíve hosszú ideig tart, a hozzávalókat apró, falatnyi darabokra és vékony szeletekre aprítjuk fel, maga a végső fázis – jelen esetben a sütés wokban - alig pár perc. Főszereplőnk a CNNGo 2011-es, a világ legnépszerűbb ételeit számba vevő szavazásán az 5. lett, ami azt jelenti, hogy nem csak Thaiföldön szeretik, hanem már igazi világpolgárnak számít. Remek pad thai-t kóstoltunk már Budapesten, de ha otthon is ki akarod próbálni, akkor itt a remek alkalom! (A kiemelt sorban egyébként a pad thai olvasható autentikus thai írással.)

A pad thai színes, könnyű, egészséges, tele van egzotikus alapanyagokkal, szóval egy randin tökéletesen lehet vele villogni. Itt van 3 dolog, ha éppen nem jutna eszedbe semmi vacsora közben.

Őfelsége, Bhumibol Adulyadej thai király egyszer találkozott Elvis Presley-vel.
Thaiföldön az anyák és az apák napját is megünneplik.
A Meteorológiai Világszervezet szerint Bangkok a világ legmelegebb fővárosa.

Amikor a király találkozott a királlyal

Ritmus

Ha ázsiai dolgokat szeretnél készíteni, akkor alaposan fel kell turbóznod a konyhádat, elvégre egy csomó olyasmi kell, ami nem része egy átlagos hazai háztartásnak. Íme a pad thai esetében érvényes lista: szárított tészta (sen lek), tamarindpép, halszósz, pálmacukor, csilipor, szárított garnélarák. Ez mind olyasmi, amiből bőven marad későbbre is, de ott vannak még a zöldségek: metélőhagyma, 1 citrom, 3 db újhagyma, korianderlevelek, 3 gerezd fokhagyma,1 hosszú piros csili, 1 kis doboz babcsíra, pörkölt sós mogyoró, 1 fehérrépa, és végül 20 dkg megtisztított garnélarák és 2 tojás. Ez egy komoly lista, és picit összetettebb, mint legutóbbi főszereplőnk, a hot dog esetében, de megéri a veszkődést.

Action

A tésztát pár percre áztassuk be forró vízbe, hogy megpuhuljon. 3 evőkanálnyi tamarindpépet keverjünk össze 2 evőkanál halszósszal és 2 evőkanál pálmacukorral, amit akár barnacukorral is helyettesíthetünk, ha nem jutunk pálmacukorhoz.

Ne csak együnk, igyunk is!

A thai minisztérium a pad thai népszerűsítése érdekében egy kampányában azt tanácsolta, hogy a tésztás étel mellé francia bort ildomos fogyasztani. Mi most egy pinot noirt ajánlunk, de egy hazai pincészettől. A Takler pincészet 2009-es Pinot Noir-ja egy elegáns vörösbor, a fajtára és a borvidékre jellemző gazdag gyümölcsösséggel, főként piros húsú gyümölcsök, leginkább málna és csipkebogyó jegyeivel.

Vannak főzőlaphoz készített wokok, de nincs mese, ezt a fogást rendes tűzhelyen, jól felforrósított wokban érdemes készíteni. Old school, de itt ez az egyetlen igazán ajánlott út. Wokban forrósítsunk fel másfél evőkanál növényi olajat, majd ebbe jöhet a vékony szeletekre hasított fokhagyma. Pirítsuk aranybarnára őket, majd jöhetnek a rákok is, két percig süssük őket. A rákokat húzzuk ki a wok szélére, majd cseppentsünk ismét 1 evőkanál olajat a serpenyőbe, és mehet bele a 2 tojás. Ezeket 1 percig süssük, és kavargassuk, ahogyan az ázsiai büfékben láttuk a vendégmunkás szakiktól. A hozzávalók sorrendje nagyon fontos, mivel a különböző hozzávalók más-más időtartam alatt készülnek el, szóval, ha tehetjük, ne variáljunk. A tojások után jöhet a tészta és az egy csokornyi metélőhagyma, ezeket pároljuk 3-4 percig. A következő hullámban jöhet a halszószos keverék, a fél kiskanálnyi csilipor, a 2 evőkanál szárított rák, a 2 evőkanálnyi, finomra vágott fehérrépa, a 3 evőkanálnyi pirított, és apróra tört mogyoró, végül pedig jöhet kb. 180 grammnyi babcsíra és a szintén apróra vágott újhagyma (1 szál). Végül keverjük meg az egész mókát. Tálaljuk, végül díszítsük korianderlevelekkel, citromszeletekkel és szórjuk meg egy kevés tört mogyoróval is.

Ha most épp nem kívánod a pad thai-t, akkor itt találsz egyéb válaszokat a „mit is főzzek a hétvégén?” kérdésre.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen borospoharak léteznek, és melyikből mit igyunk? Mutatjuk, hogy miért nem mindegy!

Így lettem villanyborotva-hívő – Braun S9 Pro+-teszt

Így lettem villanyborotva-hívő – Braun S9 Pro+-teszt

További cikkeink a témában