Kocsonya, baconbe tekert pulykamell, puncskocka – Itt a karácsonyi Player-menü!

Statisztikai adatok is bizonyítják, hogy karácsony tájékán sokan szednek fel néhány plusz kilót. Ha nem szeretnéd, hogy ez tendencia idén megforduljon, és újra kelljen írni az almanachokat, készítsd el az általunk ajánlott remek karácsonyi kombót, amely egyszerre újító szellemű és hagyománytisztelő, és természetesen elképesztően finom. Ezzel kívánunk olvasóinknak boldog ünnepeket!

Kocsonya

A lecsó, a halászlé és a pörkölt mellett a kocsonya az egyik olyan népszerű ételünk, amelynek annyi válfaja ismert, ahányan nekiállnak megfőzni.

Az általunk ajánlott remekműben a szokásos húsféléken kívül – sertéscsülök, köröm, fül, fej, pofahús – van még füstölt marhanyelv is. Nagyjából két kilónyi húst öt–hat órán keresztül főzünk négy–öt liter vízben. Fűszerek: babérlevél, só, bors, kevés hagyma és fokhagyma. Forraljuk fel, majd vegyük vissza, hogy gyöngyözve forrjon,végül szedjük le a tetejéről a habot. Később leszűrjük, kicsontozzuk, majd a húst tálakba osztjuk szét, avagy a trendiség kedvéért tehetjük egy tepsibe is, és kocka alakúra vághatjuk, ahogyan azt a mellékelt ábra is mutatja. Rákanalazzuk az alaplét, majd kitesszük a hidegbe – vagy be a hűtőbe.

Tormazselé

Két dl tejszínbe tegyünk két evőkanál friss reszelt tormát, majd főzzük fel, és turmixoljuk át. Ezek után szűrjük le, kicsit sózzuk, majd zselatinnal zselésítjük. Ezt vékony rétegben kanalazzuk a kifagyasztott kocsonya tetejére.

Hagymasaláta

Borecetes, cukros, sós vízben forrázzunk le egy fej vékony szeletekre vágott vöröshagymát, majd citromlével, olivaolajjal, és sóval borssal keverjük össze.

Pulykamell, gesztenyés burgonyával

A pulykamellet borsozzuk, majd göngyöljük bele baconbe. Körbesütjük serpenyőben kevés olajon, majd sütőben 85 fokon süssük egy órát. Egy vékonyabb pulykának ennyi elég, de ha vastagabb, süssük kicsit tovább.

Gesztenyés burgonya

A krumplipürét nem magyarázzuk el újfent, itt mindent megtudhatsz a tökéletes megoldásról. Húsz deka főtt, tisztított gesztenyét kevés cukron karamellizáljunk. Ehhez öntsünk egy deci tejszínt és sűrítsük be, majd a végén egy evőkanál vajat is tegyünk hozzá.

Puncskocka

Ahogy az lenni szokott, a legegyszerűbbnek tűnő étel a legbonyolultabb, mert ez a puncskocka bizony kicsit összetettebb, mint a kocsonya. A fáradságot azonban megéri!

Az áztatáshoz: 2,5 dl sütőrum,  0,5 l tea, három narancs, két citrom héja és leve, 250 g cukor, 30 g mandula, 80 g étcsokoládé, egy vaníliarúd, 15 g baracklekvár.

A pudinghoz: 2,5 dl tejszín, 10 g tojássárga, egy lapzselatin, piros ételfesték.

A tésztához: csokis piskóta négy tojásból: négy tojás, 70 g cukor, 45 g liszt, 25 g kakaópor.

Fehér piskóta négy tojásból: négy tojás, 80 g cukor, 70 g liszt.

Egy vékony fehér piskóta négy tojásból:  négy tojás, 90 g liszt, 90 g cukor.

Baracklekvár az összetapasztáshoz

Pink vaníliasodó, rummal ízesítve

Így készítsd el!

  1. A két négy tojásos piskótát felkockázzuk.
  2. A vaníliarudat és a kikapart magjait a forró teába áztatjuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is, az apróra vágott csokival és mandulával együtt. A vaníliarudat kivesszük. A piskótakockákat beáztatjuk.
  3. Az egyik vékony lap tetejét megkenjük baracklekvárral, rásimítjuk a tölteléket. A másik vékony lapot is megkenjük a lekvárral, és a töltelékre fordítjuk.
  4. Egy éjszakát préseljük.

Ha nincs kedved főzni, de enni szeretsz

Ha nem szeretnél karácsonykor a halászlé, a székelykáposzta, a kocsonya elkészítésével bajlódni, akkor irány a Pastrami, ahol elvitelre rendelhető tetszőleges mennyiség bármelyik finomságból!

Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez

A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Tíz hely, amelyről nem hinnéd, hogy valódi

(Az elkészítéshez köszönjük a Pastrami Étterem és Kávéház segítségét!, fotó: Tóth István) 

Player Autószalon

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon