A Player egy remek karácsonyi menüsort ajánl, ami egyszerre újító szellemű és hagyománytisztelő, és természetesen elképesztően finom.
Kocsonya
A lecsó, a halászlé és a pörkölt mellett a kocsonya az egyik olyan népszerű ételünk, amelynek annyi válfaja ismert, ahányan nekiállnak megfőzni.
Az általunk ajánlott remekműben a szokásos húsféléken kívül – sertéscsülök, köröm, fül, fej, pofahús – van még füstölt marhanyelv is. Nagyjából két kilónyi húst öt–hat órán keresztül főzünk négy–öt liter vízben. Fűszerek: babérlevél, só, bors, kevés hagyma és fokhagyma. Forraljuk fel, majd vegyük vissza, hogy gyöngyözve forrjon,végül szedjük le a tetejéről a habot. Később leszűrjük, kicsontozzuk, majd a húst tálakba osztjuk szét, avagy a trendiség kedvéért tehetjük egy tepsibe is, és kocka alakúra vághatjuk, ahogyan azt a mellékelt ábra is mutatja. Rákanalazzuk az alaplét, majd kitesszük a hidegbe – vagy be a hűtőbe.
Tormazselé
Két dl tejszínbe tegyünk két evőkanál friss reszelt tormát, majd főzzük fel, és turmixoljuk át. Ezek után szűrjük le, kicsit sózzuk, majd zselatinnal zselésítjük. Ezt vékony rétegben kanalazzuk a kifagyasztott kocsonya tetejére.
Hagymasaláta
Borecetes, cukros, sós vízben forrázzunk le egy fej vékony szeletekre vágott vöröshagymát, majd citromlével, olivaolajjal, és sóval borssal keverjük össze.
Pulykamell, gesztenyés burgonyával
A pulykamellet borsozzuk, majd göngyöljük bele baconbe. Körbesütjük serpenyőben kevés olajon, majd sütőben 85 fokon süssük egy órát. Egy vékonyabb pulykának ennyi elég, de ha vastagabb, süssük kicsit tovább.
Gesztenyés burgonya
A krumplipürét nem magyarázzuk el újfent, itt mindent megtudhatsz a tökéletes megoldásról. Húsz deka főtt, tisztított gesztenyét kevés cukron karamellizáljunk. Ehhez öntsünk egy deci tejszínt és sűrítsük be, majd a végén egy evőkanál vajat is tegyünk hozzá.
Puncskocka
Ahogy az lenni szokott, a legegyszerűbbnek tűnő étel a legbonyolultabb, mert ez a puncskocka bizony kicsit összetettebb, mint a kocsonya. A fáradságot azonban megéri!
Az áztatáshoz: 2,5 dl sütőrum, 0,5 l tea, három narancs, két citrom héja és leve, 250 g cukor, 30 g mandula, 80 g étcsokoládé, egy vaníliarúd, 15 g baracklekvár.
A pudinghoz: 2,5 dl tejszín, 10 g tojássárga, egy lapzselatin, piros ételfesték.
A tésztához: csokis piskóta négy tojásból: négy tojás, 70 g cukor, 45 g liszt, 25 g kakaópor.
Fehér piskóta négy tojásból: négy tojás, 80 g cukor, 70 g liszt.
Egy vékony fehér piskóta négy tojásból: négy tojás, 90 g liszt, 90 g cukor.
Baracklekvár az összetapasztáshoz
Pink vaníliasodó, rummal ízesítve
Így készítsd el!
- A két négy tojásos piskótát felkockázzuk.
- A vaníliarudat és a kikapart magjait a forró teába áztatjuk. Belekeverjük a többi hozzávalót is, az apróra vágott csokival és mandulával együtt. A vaníliarudat kivesszük. A piskótakockákat beáztatjuk.
- Az egyik vékony lap tetejét megkenjük baracklekvárral, rásimítjuk a tölteléket. A másik vékony lapot is megkenjük a lekvárral, és a töltelékre fordítjuk.
- Egy éjszakát préseljük.
Ha nincs kedved főzni, de enni szeretsz
Ha nem szeretnél karácsonykor a halászlé, a székelykáposzta, a kocsonya elkészítésével bajlódni, akkor irány a Pastrami, ahol elvitelre rendelhető tetszőleges mennyiség bármelyik finomságból!
Tovább:
A legfrissebb Player-cikkekhez
A rovat többi cikkéhez
A szerző e heti kedvencéhez: Tíz hely, amelyről nem hinnéd, hogy valódi
(Az elkészítéshez köszönjük a Pastrami Étterem és Kávéház segítségét!, fotó: Tóth István)