A NASA nem egy, hanem hét nagyon közeli Föld-szerű bolygót is talált

A NASA előre szólt, hogy valami nagy bejelentéssel készülnek szerda estére. Csak annyit szellőztettek meg, hogy a Naprendszerünkön kívüli bolygókról, azaz exobolygókról lesz szó, szóval gondoltuk, hogy valami fontosat akarnak mondani, de erre azért senki nem számított.

A tudósok ugyanis bejelentették, hogy egy tőlünk 40 fényévre található csillag, a Trappist-1 körül nem kevesebb, mint

A most felfedezett bolygók egyébként olyan közel keringenek egymáshoz, hogy egymás felszínéről nézve nagyjából akkorának látszanak, mint a Hold a Földről nézve. Valahogy így:

A NASA illusztrációja

Ez a felfedezés azért akkora szenzáció, mert akár néhány éves közelségbe is hozhatja egy második Föld felfedezését.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy ezeket az exobolygókat a Spitzer-űrtávcső segítségével azonosították, és még ők is meglepődtek, hogy ennyi Föld-szerű bolygó kering egyetlen csillag körül.

A kutatásokat ezután már tudatosan ezekre az égitestekre összpontosítják. A sajtótájékoztatón nyilatkozó Thomas Zurbuchen, a NASA tudományos adminisztrátora sem tudta leplezni izgatottságát. Egyenesen azt mondta, hogy

A Trapist-1 egyébként egy ún. ultrahideg törpecsillag, ami sokkal kisebb és sokkal hidegebb, mint a Nap, de mivel a felfedezett bolygók közelebb keringenek hozzá, mint a Föld a mi csillagunkhoz, ezért némelyik exobolygó felszíni hőmérséklete feltehetőleg még emberi léptékben sem tekinthető extrémnek.

Itt egy szemléltető videó, egyenesen a NASA-tól:

A NASA nem mond gyakran olyat, hogy egy kutatás a földönkívüli élet felkutatása szempontjából is ígéretes, ezúttal pedig szó szerint ez hangzott el, szóval lehet okunk némi izgatottságra.

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon