Megjött az első, kereskedelmi forgalomban is kapható mesterséges csontváz

Évek óta hallani már az úgynevezett exoskeletonokról, vagy mesterséges vázakról, amelyek egyszer visszaadhatják majd a mozgáskorlátozott embereknek a mozgás szabadságát, de a futurisztikus gépekkel mindeddig csak prototípusként találkozhattunk.

Az első fecske szerepét a SuitX vállalta magára, akiknek Phoenix nevű mesterséges vázát hamarosan bárki megvásárolhatja. Igaz, nem olcsón, hiszen az exoskeletonért nagyjából 40 ezer dollárt, vagyis több mint 11 millió forintot kell fizetni, ami hozzávetőlegesen egy C-osztályos Merci ára.

A gyártó szerint a Phoenix a világ legkönnyebb és legfejlettebb exoskeletonja, amiről azért nem vagyunk száz százalékig meggyőződve, de az tény, hogy a videók alapján tényleg egészen komoly változást hoz a deréktól lefelé megbénult emberek életébe.

A csontváz egyébként 12 kilogramm és legfeljebb 1,8 km/h-s sebességgel lehet haladni vele, folyamatos használat mellett pedig nagyjából négy óránként kell újratölteni.

A sztoriban viszont nem is az a pláne, hogy mit tud maga a csontváz, hanem hogy a szellem végre kiszabadult a palackból, és ha az okostelefonok, 3D-nyomtatók és más technológiák tendenciái itt is érvényesülnek, akkor joggal bízhatunk benne, hogy a technológia robbanásszerű fejlődésének eredményeképpen néhány éven belül lesz nagyjából bárki számra megfizethető - és a Phoenixnél is jóval fejlettebb - exoskeleton is.

A „háború tubái” nagyon viccesen festenek, pedig fontos funkciójuk volt. A radarok felfedezése előtt ezekkel hallgatták le az eget.

A légi hadviselés I. világháborúban indult be igazán, vadászgépek mellett Zeppelinekkel is hajtottak végre bombázásokat. Hogy időben tudjanak reagálni a támadásra, létfontosságúvá vált, hogy minél hamarabb meghallják a közeledő gépek zaját, és felszállhassanak a légvédelem repülőgépei.

Mivel a gépek hangosak voltak, a hadseregek hatalmas lehallgató eszközöket építettek, amelyek dizájnja szinte országonként változó volt. A legtalálóbb elnevezést Japánban találták ki rájuk: a háború tubái.

Még a harmincas években is használatban voltak, de a repülőgépek sebessége és a radar felfedezése feleslegessé tette őket.

(Forrás: Mashable)