Megjött az első, kereskedelmi forgalomban is kapható mesterséges csontváz

Évek óta hallani már az úgynevezett exoskeletonokról, vagy mesterséges vázakról, amelyek egyszer visszaadhatják majd a mozgáskorlátozott embereknek a mozgás szabadságát, de a futurisztikus gépekkel mindeddig csak prototípusként találkozhattunk.

Az első fecske szerepét a SuitX vállalta magára, akiknek Phoenix nevű mesterséges vázát hamarosan bárki megvásárolhatja. Igaz, nem olcsón, hiszen az exoskeletonért nagyjából 40 ezer dollárt, vagyis több mint 11 millió forintot kell fizetni, ami hozzávetőlegesen egy C-osztályos Merci ára.

A gyártó szerint a Phoenix a világ legkönnyebb és legfejlettebb exoskeletonja, amiről azért nem vagyunk száz százalékig meggyőződve, de az tény, hogy a videók alapján tényleg egészen komoly változást hoz a deréktól lefelé megbénult emberek életébe.

A csontváz egyébként 12 kilogramm és legfeljebb 1,8 km/h-s sebességgel lehet haladni vele, folyamatos használat mellett pedig nagyjából négy óránként kell újratölteni.

A sztoriban viszont nem is az a pláne, hogy mit tud maga a csontváz, hanem hogy a szellem végre kiszabadult a palackból, és ha az okostelefonok, 3D-nyomtatók és más technológiák tendenciái itt is érvényesülnek, akkor joggal bízhatunk benne, hogy a technológia robbanásszerű fejlődésének eredményeképpen néhány éven belül lesz nagyjából bárki számra megfizethető - és a Phoenixnél is jóval fejlettebb - exoskeleton is.

Legfrissebb

Autó-motor

Hervasztó látvány a telepről, ahol a Volkswagen tárolja a dízelbotrány miatt visszahívott autóit

Ma

Egy kicsit összeszorul a szívünk. :(

Kult & Szórakozás

Húzós előzetest kapott Luc Besson új sci-fije

Ma

Új trailer érkezett a Valerian és az ezer bolygó városához, méghozzá elég látványos fajta, amiből egyelőre csak az derül ki, hogy a CGI-mesterek erősen megizzadtak a melóban, de remélhetőleg csak segítettek Bessonnak egy nagy sci-fi visszatérésben. Július 21-én lesz látható a film a magyar mozikban.

Sport

Az "Isten keze"-gól, amitől most Maradona jobbnak tartja magát Messinél

Ma

Mondják, a nosztalgia felmelegít. Nekünk sincs más célunk a sorozatunk, a Re-Player update-elésével, mint egy csipetnyi borzongást, egy leheletnyi sóhajt, vagy épp némi nevetést csempészni a szürke, munkás hétköznapokba. Most a futballtörténelem egyik leghíresebb, leghírhedtebb gólját, az 1986-os vébén szerzett Maradona-találatot mutatjuk meg újra. Azt, amelyiket kézzel szerzett; az "Isten kezével".

Életmód

Megmagyarázták, miért szeretsz összebújni a csajoddal

Ma

Azért jó a tudomány, mert egy csomó olyan kérdésre ad egzakt választ, amire sokszor csak annyit vágunk rá, hogy "mert abból egy őrült jó szex jöhet össze".

#Napunk

Megzabáljuk, olyan aranyos a kislány, aki robotnak hisz egy kidobott bojlert

Ma

És teljesen rajong érte. 24 nagyon cuki másodperc jön az életedben.

További friss cikkek

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon