Üzenj az űrből bárkinek

Egy friss Kickstarter projekt keretein belül te magad szponzorálhatod egy mikro-műhold életét, cserébe a saját üzenőfaladként használhatod a Twitteren. Egy üzenet egy dollár.

A SkyCube a világ első közösségi űrprojektje, ami gyakorlatilag egy szabványos, úgynevezett 1U műhold, melynek mérete nem haladja meg a 10x10x10 centimétert, súlya pedig az 1.33 kg-ot és általában teljesen normál (már-már háztartási) elektronikai alkatrészekből épül fel, hogy bárki (de főleg egyetemek) készíthessen magának saját műholdat. És lássuk be ez azért nem semmi! A készítés egy dolog, de feljuttatni az űrbe egy ilyen barkácskockát az már egy másik és tegyük hozzá, méregdrága tészta.

Épp ezért a SkyCube kihasználja a Kickstarter közösség erejét, hogy a projekt sikeres legyen és mindenki részt vehessen benne, ha csak pár másodpercre is, egy okostelefon segítségével, mivel a SkyCube-hoz tartozik egy app is (természetesen), amivel a szponzoráció mértékétől függően az űrből küldhetünk Twitter bejegyzést, vagy kérhetünk maguknak egy privát fotót, valamikor 2013 első negyedévében. Azért egy az exoszféra feletti hideg és fekete űrből küldött Yeah! Túléltük a Maya világvégét! Bulizzunk! Twitterbejegyzés elég sokat  dobhat a szociális online életünk sivárságán.

A kis kocka a SpaceX cég Falcon 9 rakétájának rakterében fog utazni, majd miután szabadjára engedik az űrben 90 napig közvetít üzeneteket, készít fotókat és videókat, úgy hogy gyakorlatilag alig marad ki terület ami felett ne lebegne el. Ezek után egy speciális titán-dioxid réteggel bevont három méter átmérőjű ballon segítségével szépen visszaereszkedik a mi kis kék bolygónkra. Mi drukkolunk, sőt még talán egy Twitter accountot is lövünk magunknak egy tavaszi, űrbéli Hello világ! üzenet erejéig. Egy dodó nem pénz érte...

(forrás: Kickstarter)

Még több "kocka" cucc a Player tech rovatában!

Ha szüleid épp most tervezik, hogy leváltják a már egy ideje döglődő telefonjukat és hajlandóak belekóstolni a smartphone-ok világába, akkor itt a segítség.

Alapvetően a szüleink még értékelik a technológiát, szeretnének online lenni, ha nem is minden pillanatban és nem feltétlenül a Facebookot értik ez alatt, azért a Google nekik is jó barátjuk és egy egyszerű navi szoftver is jól jöhet bármikor. Viszont ujjaik beidegződtek a fizikai gombokra, már talán a szemük sem az igazi és egész biztosan nem fogják órákig túrni az online irodalmat és a kézikönyveket hogy egy SMS-t meg tudjanak írni, így nekik kicsit más szempontok lesznek a fontosak.

1. Igen, az iPhone

A felhasználói élményt kis túlzással az Apple találta fel, amit ráadásul az elmúlt pár év alatt tökélyre is fejlesztett saját mobilkészülékében. Több olyan cikk, blogbejegyzés is született már, hogy nagymamák egy-két nap alatt tökéletesen megtanulták kezelni például az iPad-et, így az ősöknek sem lesz sok gondja az almás telefonnal. Ráadásul mivel nem fog nekik hiányozni a copypaste sem túlzottan, egy régebbi iPhone is tökéletesen megteszi.

2. Fizikai billentyűzet

A legtöbb klasszikus (úgynevezett feature phone) készülékről váltónak a képernyő érintése a legnagyobb akadály az okostelefonok világába való belépéshez. A fizikai nyomogatható gombokkal is rendelkező okostelefonok elég ritkák, de például a BlackBerry-k között találunk jópárat, bár itt a tanulási folyamat kicsit hosszabb lesz, mint az intuitív iOS felület esetében.
Ha viszont már ismerős vagy Android körökben, ott is van pár delikvens, mint például a Motorola Milestone 2, vagy a Sony Xperia Pro, mindkettő korrekt hardverrel, egészen vállalható áron. Hidd el, imádni fogják!

3. Nagy képernyő

Ha nincs az ősökben komoly ellenállás a tapicskolással kapcsolatban, akkor nyugodtan próbálkozhatsz egy-két nagyképű modellel. Ráadásul a hatalmas tepsik 4 col feletti képernyőin igazán kellemes a virtuális klaviatúra plusz itt a titkos fegyver a Windows Phone, amit mindenképp erőteljesen ajánlunk! A hatalmas letisztult minimalista csempés felület könnyű navigációt tesz lehetővé, a szolgáltatások pedig bőséggel elegendőek bárkinek, legyen szó navigációról, multimédiáról, vagy épp az applikációkról, még ha közel sincs annyi szoftver a Microsoft virtuális piacterén, mint a Google, vagy az Apple rendszere esetén. Ráadásul hamarosan érkezik a Windows Phone 8, ami a jelenlegi modellek árát finoman szólva is be fogja fagyasztani, mivel a mostani WP 7 alapú telefonok az új hardverkövetelmények miatt egyelőre úgy néz ki nem lesznek frissíthetőek a Microsoft legújabb és eddigi legjobb mobil platformjára.

A fentiekből nagyjából látszik mik a preferenciák, ha a szüleinket szeretnénk bevezetni a XXI-ik századba, de természetesen az első, hogy jól kikérdezed őket a fenti problémákról, lehetőségekről és csak azután rohansz a boltba új telefonért.

Még több infó kell az okostelefonok világából? Kattints!

Az olimpia most mindent visz, a négyévente megrendezésre kerülő nyári játékok a világ legnagyobb sporteseménye, amibe minden valamire való nagy cég bele is kapaszkodik. Régi nagy kedvencünk, a Lego sem maradhatott ki: kijött egy limitált kiadású, csak Angliában megjelenő olimpiai kollekcióval, kilenc brit sportoló figurával. A gyűjtőknek kötelező, a sportért rajongóknak erősen ajánlott!

Kilenc brit olimpikonnal legózhatjuk végig az olimpiát, amennyiben megrendeljük ez a mutatós kis szettet. A kilenc sportoló "munkaruhában" feszít, ám kapunk hozzá kiegészítőket is, így a dobogón, éremmel a nyakukban is az asztalra kerülhetnek. A Lego-kollekcióba egy teniszező, egy úszó, egy lovagló, egy tornász, egy cselgáncsozó, egy futó, egy ökölvívó és egy súlyemelő tartozik.

Itt tudod megrendelni a kizárólag Angliában megjelenő kollekciót!

Láttad már a LEGO Millenium Falcon elképesztő animációját? Nézd meg!

(fotó: stir-ring.blogspot.com)