Ami azért különösen lényeges, hiszen már szabad ittasan kerékpározni, ha az illető „a jármű biztonságos vezetésére képes”. Kicsit általános megfogalmazás, de a rendőrség konkretizált.

Mi nem teljesen értjük a gondolatmenetet, ami odáig vezetett, hogy engedélyezték az ittasan bringázást, ettől még hatályba lépett a KRESZ módosítása, és szabályosan biciklizhet bárki, aki előtte alkoholt ivott. A két feltétel, hogy az adott úton ne legyen tilos biciklizni, illetve hogy a biciklis képes legyen a jármű biztonságos vezetésére. Hogyan állapítják meg ezt a rendőrök?

A pénteken kiadott közleményük szerint „a kerékpáros ittasságának ellenőrzése akkor indokolt, amennyiben a járművezető közlekedési magatartása, viselkedése vagy testi tünetei alapján (mint, például a kéz és a láb együttmozgásának nehézségei, egyensúlyzavar, állás-, járásképtelenség, kézremegés, akadozó beszéd, agresszivitás vagy labilis érzelmi állapot) arra lehet következtetni, hogy valamilyen vezetési képességre hátrányosan ható szer fogyasztása miatt nincs a jármű biztonságos vezetésére képes állapotban.”

Ismereteink szerint a járásképtelenség vagy az akadozó beszéd a részegségnek olyan foka, aminél jóval enyhébb is rontja a közlekedésnél életbevágóan fontos reakcióidőt, de ezek szerint az még belefér.

A rendőrség közleményében az is szerepel, hogy „a fentieken kívül az a kerékpáros is megsérti a jármű biztonságos vezetésre képes állapotra vonatkozó előírásait, aki egyéb okokra visszavezethetően egészségi, lelki, fizikai állapota miatt nem képes a tőle elvárt időn belül a forgalmi helyzetet felismerni, arra megfelelően reagálni, avagy a szükséges magatartást tanúsítani.”

Sajnos bikinis képekkel ezúttal nem illusztrálták a tájékoztatást, mint a minap.

(Forrás: police.hu. A nyitóképen egy jármű biztonságos vezetésére nem alkalmas férfi hever)

És ezt olvastad már?
Kinek szólnak a budapesti Tier-rollerek?
További cikkeink a témában