Elképesztő látványt nyújt mozgás közben a 81 méter hosszú Pelican, pedig ez még csak feleakkora, mint a végleges léghajó lesz.

Az amerikai Aeros Corp. az Egyesült Államok kormányának megbízásából évek óta dolgozik egy modern léghajó megalkotásán, a projekt pedig nemrég célegyenesbe érkezett, amikor a léghajóról mintázott prototípus végre a levegőbe emelkedett. Bár a 81 méter hosszú Pelican csak feleakkora, és 110 km/h végsebességével fele olyan gyors, mint a végleges léghajó lesz, még így is egészen megdöbbentő látványt nyújt mozgás közben.

A szénszálas anyagból és alumíniumból készült monstrumot hatalmas légcsavarok emelik legfeljebb 3700 méteres magasságba, leszállásnál pedig a rendszer a sűrített héliumot visszanyomja a tartályokba, a felszabaduló helyre beömlő levegőnek köszönhetően pedig a léghajó süllyedni kezd.

A hivatalos adatok szerint a végleges, 169 méter hosszú léghajó akár 5700 kilométert is meg tud tenni leszállás nélkül, a sebessége pedig a 222 km/h-t is elérheti. Rakodósúlya 66 tonna lesz, de később tervezik 150 és 500 tonna teherbírású léghajók építését is, így elsősorban a teherszállításban vehetik majd hasznát (a felső tízezer szórakoztatásán kívül, persze) a világ olyan részein, amelyeket repülővel nem, vagy csak nagyon nehezen lehet megközelíteni.

Mi azért Budapest felett is szívesen látnánk néhányat.

És ezt olvastad már?
Igazi atomvillanás a Mercedes-AMG S 63