Csak egyetlen példányban készült prototípusnak szánták, de a vevők érdeklődésére mégis gyártásba kerül a Bugatti eddigi legextrémebb típusa, a Bolide.

2020-ban mutatta be a Bugatti a történetének legextrémebb szupersportautóját, amit Bolide névre kereszteltek, és az egyetlen prototípusán kívül nem terveztek többet gyártani belőle.

A bemutatója óta azonban egyre többen érdeklődtek iránta, ezért a Bugattinál úgy döntöttek, hogy gyártásra kész változatot fejlesztenek belőle.

A Bolide eredetileg sem mehetett volna közúti forgalomba, és mivel a limitált szériás modellt is

versenypályás használatra szánják, ezért az extrém dizájn nem változott.

A Bugatti szuperautója annyira alacsony, amennyire csak lehetséges, megtartotta a látványos aerodinamikáját és a tetőn lévő légbeömlőjét is.

A gyártásba kerülő változat teljesítményén azonban finomítani kellett,

ugyanis a prototípus 8 literes, 16 hengeres motorja a 110 oktános versenybenzinnel volt képes 1850 lóerős teljesítményre. A végleges Bolide ezzel szemben 98 oktános szuperbenzinnel üzemel majd, amivel a teljesítménye még mindig nem szerény 1600 lóerő lett.

Az 1600 Nm maximum nyomatéka már 2250/percnél elérhető, és a Bolide motorvezérlését úgy programozzák, hogy

a versenypályán élénkebben reagáljon a gázpedál parancsaira, mint egy Chiron.

A gyártásra kész modell tömege is nagyobb lesz, 1240-ről 1450 kilogrammra nőtt, amivel még mindig csak 0,9 kiló jut egy lóerőre.

Annak érdekében, hogy a versenypályákon biztonságosan használható legyen,

a Bolide hatpontos biztonsági öveket, automatikus tűzoltórendszert és biztonsági üzemanyagtöltő-csatlakozót kapott. Az autót felkészítették a HANS rendszer használatára, és a központi kerékcsavaros kerekeket is gyorsan lehet majd cserélni.

Stephan Winkelmann, a Bugatti vezére azt ígéri, hogy a Bolide vásárlóinak különleges versenypályás programokat is szerveznek majd világszerte, hogy maximálisan kihasználhassák a szuperautójuk teljesítményét. A 2024-ben érkező limitált széria 40 példányból áll, az ára nettó négymillió euró lesz, ami 1,4 milliárd forintnak felel meg.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Visszatérhet a Moszkvics márka, mi is visszatérünk hozzá