Tizenkettedszer nyert a huszonnegyedszer induló Stéphane Peterhansel a Dakar-ralit, amely egy ideje már nem hogy Dakart, de az afrikai kontinenst sem érinti.

Ez kis földrajzi megbicsaklás persze mit sem von le a győzelem sportértékéből, a bolíviai és argentin szakaszokon sem nyugodt, kellemes utakon zajlott a tizenhárom szakaszból álló futam. Peterhansel utoljára 2013-ban nyert, csapata, a Peugeot viszont 1990-ben, úgyhogy a 2008 DKR mindkettejüknek nagy örömet okozott, Peterhansel szerint ez az elsősége benne van a top háromban, már csak azért is, mert francia kocsival nyert.

Mögötte (és navigátora, Jean Paul Cottret) mögött a minis Nasser Al-Attiyah – Matthieu Baumel duó végzett, a harmadik Giniel de Villiers és Dirk von Zitzewitz végzett Toyotával.

A motorosoknál két KTM-es nyert, Toby Price győzött, Stefan Svitko lett a második, a harmadik a husqvarnás Pablo Quintanilla lett. A kamionosoknál megszakadt a 2013 óta tartó Kamaz-széria, Mardeevéknak csak a második hely jött össze, Gerard de Rooy ivecós csapata megelőzte őket összetettben. Quad kategóriában az első öt helyen Yamahát találunk, az argentin Patronelli nyert.

Ez a Dakar sem ért véget halálos baleset nélkül: Lionel Baud feladta a versenyt, miután halálra gázolt egy civilt, néhány nappal később pedig az autóját szállító kísérőjárműve volt egy baleset részese, amelyben egy ember is meghalt.

Dakarba is ment verseny

Ha nem is Dakarnak hívják, de az eredeti Dakar útvonalán is rendeztek versenyt: ezen szokás szerint rajthoz állt a Szalay Balázs–Bunkoczi László páros, egy sor műszaki gond ellenére a tizenharmadik helyen végeztek Opeljükkel (első a Kanat Sagirov, Vitalij Jevtyekov páros lett Toyotával).

A kamionosoknál sikerült a Kamaznak, ami a Dakaron nem, a Kovács Miklós, Czeglédi Péter, Ács László összeállítású, scaniás magyar csapat az ötödik lett.

A motorosok közül Pal Anders Ullevalseter (KTM) futott be először.

(Fotók: Europress/AFP, Peugeot Sport, Opel Dakar Team)

És ezt olvastad már?
Fantasztikus olaszországi túrát szervezett a Monza-tulajoknak a Ferrari