Az állam kormányzata keresi a lehetőséget a doughnutok, burnoutok, street takeoverek végleges tiltására. Mondom rögtön magyarul.

Miami fontos kulturális eseményei az úgynevezett street takeoverek, illegális autós utcafoglalások. Ilyenkor élőben megy a Need for Speed: tuningautók bemutatóznak, versenyeznek, benzintyúkok támaszkodnak látványos pózokban a kocsiknak, patakokban folyik a tesztoszteron. Valahogy így megy ez, szinte minden este Miamiban vagy Florida másik nagyvárosaiban:

Doughnutok, vagyis a kocsi kerekeivel rajzolt körök az aszfalton, burnoutok, vagyis az álló helyzetben pörgetett gumik lassú égetése és drift, vagyis kontrollált autós csúszkálás minden mennyiségben. Aztán vannak nem konvencionális látványosságok is, például előfordul, hogy végiggurul egy fej az utcán.

Ezek az események nyilván rettenetesen veszélyesek a résztvevők vagy a bámészkodók számára, pont ebben rejlik egyik vonzerejük. Csak aztán amikor a drift közben az ablakon boldogan kihajoló négygyerekes anyuka fejét egy ütközésben levágja az ablakkeret, vagy amikor egy ötautós karambol után halottak és sérültek hevernek mindenfelé az utcán (mint történt ez tavaly szeptemberben), az egész már nem tűnik annyira viccesnek.

Így gondolja ezt Jason Pizzo szenátor is, aki az illegális utcai autós rendezvények szigorú szankcionálásáról szóló, névtelenül benyújtott szerdai törvényjavaslat elkötelezett támogatója. A javaslat szerint az autós utcafoglalások szervezői, autós résztvevői vagy akár szándékosan az eseményre érkezett nézői(!) ötszáztól ezer dollárig terjedő pénzbüntetést és akár egy évig tartó börtönbüntetést is kaphatnának. A rendőrség pedig jogot kapna, hogy az ilyen rendezvényeket bírói végzések nélkül is felszámolhassa, a bizonyításban pedig felhasználhasson minden, az eseményről készült videoanyagot.

Szegény Nissan, ha ezek a törvények életbe lépnek, milyen reklámot forgathat majd Amerikának a Nemzeti Fánknapra?

A Nissan 370Z szinte nélkülözhetetlen a fánkkészítésben

Mégse jöttünk volna rá, ha a Nissan nem forgatja le ezt az érzékletes videót az USA nemzeti fánknapján.

És ezt olvastad már?
Michael Schumacher is ezzel kezdte – a Ford visszatér a Formula–1-be
További cikkeink a témában