Az Ikarus nemcsak nálunk jelent egyet az autóbusszal. Észtországban például egy nosztalgiajáratokra szakosodott cégnél újítottak fel két 55-öst és egy 255-öst, amelyekről elképesztően látványos fotókat is lőttek.

Setrát, Volvót és Mercedest is lehet bérelni az észtországi Timeless Buses kínálatából, számunkra mégis az a három Ikarus a legérdekesebb, amelyet a nosztalgiajáratokra specializálódott cégnél újítottak fel.

A három közül a legrégebbi egy panorámaablakokkal és asztalokkal ellátott 55-ös. 1965-ben készült, eredetileg az NDK-ban szolgált, aztán Finnországba került, ahonnan motorhibásként vették az észtek, majd rájöttek: a busznak semmi baja, ennek ilyen a hangja.

A másik faros már egy 1972-ben gyártott késői darab, amely Oroszországból került az észtekhez, ahol a nyolcvanas évek végéig használták, mielőtt nyugdíjazták. A felújítása olyan jól sikerült, hogy megkapta az észteknél fekete színű oldtimer rendszámtáblát.

A Timeless Buses harmadik Ikarusa pedig ez a 255-ös, amely már szintén veterán korba érett, 1979-ből származik, és a társaihoz hasonlóan gyönyörűen felújították.

(Képek: Timeless Buses)

És ezt olvastad már?
Kalea elment megtankolni a McLarent, mi pedig megmutatjuk