A jópofa motorindítási trükk egyszerűbb, kézi váltós, kis motoros kocsiknál válhat be.

Mit csinál az ember, ha lemerül az akku az autójában és nem indul a motor? Ha automata váltós a kocsi, csak a klaszikus bikázás jöhet szóba: kell egy másik autó és egy indítókábel. Kézi váltóval szerelt kocsinál jöhet a betolás vagy a behúzás. Ha viszont kézi sebességváltós, kis benzinmotoros, kétkerék-hajtású autónk van, megpróbálkozhatunk egy izgalmasabb módszerrel is, amihez csak egy 3-4 méteres kötélre és a kocsi emelőjére van szükség. Itt egy bemutató harmadikba rakott váltóval:

Itt pedig egy másik, rükvercben:

A kerékre tekert kötelet meghúzva a felpörgő kerék a differenciálművön és a váltón keresztül átforgatja a motort, ami a megfelelő fordulatszámot elérve éppen úgy beindul, mintha vontatással próbálkoznánk.

A módszer elméletileg biztonságos, de ehhez a kocsinak sík terepen kell állni, a biztonság érdekében mindenképp behúzott kézifékkel (ehhez persze arra is szükség van, hogy a rögzítőfék ne a hajtott kerekeket fogja!). Az emelő még így is a rendszer gyenge pontja, kell némi fatalizmus ahhoz, hogy egy hétköznapi kocsiemelőn billegő autó stabilitásában ennyire megbízzon az ember. Szóval mi inkább a betolást vagy a bikázást ajánljuk, de zombiapokalipszis esetén vagy egy Mad Max világban, ahol gyorsan be kéne indítani a kocsit és épp nincs kitől segítséget kérni, jól jöhet ez a kis lifehack-trükk.

És ezt olvastad már?
Nahát, milyen jópofa magyar hidak vannak!