A szupersport-motorok legújabb generációját képviseli a vadonatúj Suzuki Hayabusa, ami nemcsak fantasztikusan néz ki, de továbbra is eszméletlenül gyors.

1999-ben, a bemutatásakor a Suzuki Hayabusa a világ leggyorsabb motorkerékpárja lett, a végsebessége meghaladta a 300 km/órát. A sportmotorok új kategóriáját nyitotta meg ezzel, és az idő a japán márkát igazolta, az eddigi két generációjából több mint 189 ezer darabot adtak el. Most pedig itt a vadonatúj harmadik széria, ami még magasabbra teszi a mércét.

A mérnökök megtartották az 1340 köbcentis négyhengeres motort, de alaposan átdolgozták, amivel a szigorúbb emissziós normák betartása mellett is 190 lóerő lehetett a teljesítménye és 150 Nm a maximum nyomatéka. A Hayabusa nem lett nehezebb,

264 kilogrammot nyom, ezért továbbra is észbontóan megy, a végsebességét 299 km/óránál elektronika korlátozza.

Az elektronika nagy szerepet kapott a Hayabusa új generációjában,

a Suzuki motorját a kipörgésgátló mellett rajtautomatával, visszagurulás-gátlóval és lejtmenet-vezérlővel is felszerelték. A gázkart és a váltót a képességednek megfelelően állíthatod többféle üzemmódba, a tapadásról egyedi Bridgestone abroncsok, a megállásról erősebb Brembo fékek gondoskodnak.

A vadonatúj Hayabusa pedig fantasztikusan néz ki, nemcsak a nevét, hanem a formáját is a vándorsólyom ihlette,

a Suzuki szerint a lecsapni készülő sólyom alakját kellene meglátnunk benne. A háromféle rendelhető színvariáció közül szerintünk a fekete-narancs a legütősebb, a műszerezettsége pedig egyenesen az autókét idézi.

Az idei motoros szezonra már rendelhető a vadonatúj Hayabusa, a magyarországi ára még nem derült ki, de hatmillió forint feletti összegre számíts.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Csak nem akar elkezdődni a Tesla Cybertruck gyártása