Nem lennénk a Polóban, amit a dakaros Kamaz üldöz a finn ugratókon
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Ilyen az, amikor egy Polo WRC-vel száguldasz a Finn-rali legendás ugratóin, és utolér a Dakar-raliról ismert 1000 lóerős Kamaz versenykamion. Félelmetes.

Nem mindennapi tesztet szervezett a Red Bull két különböző autós szakágban versenyző csapatának: a rali-világbajnokságon Volkswagen Polo WRC-vel induló Jari-Matti Latvala és a Dakar-ralin Kamaz versenykamionnal száguldó Ayrat Mardeev a Finn-rali egyik legismertebb Ouninpohja szakaszán kergetőzött.

Mind a két gép az egyik legjobb a maga nemében. A Polo WRC 1,6 literes, turbós benzinmotorja 318 lóerős, ami alig több, mint egy tonnát hajt, és már háromszor nyerték meg vele a Finn-ralit. A Kamaz 4326 ehhez képest 16,2 literes turbódízel motort kapott, ami 1000 lóerőre képes a 10,2 tonnás versenykamionban. A Kamazzal tavaly megnyerték a Dakar-rali kamionos kategóriáját, idén pedig a Moszkvából Kínába tartó Selyemút-ralin lettek vele elsők.

Nem is az a meglepő, ahogyan a fenti videón a Polo WRC elrugaszkodik az erdei bukkanón, hiszen ahogyan a Volkswagen, úgy Latvala is háromszor nyerte már meg a Finn-ralit. Hanem inkább az a megdöbbentő, ahogyan a nála tízszer nehezebb Kamaz teszi ugyanezt. Igaz, a Dakaron is szinte végig a levegőben van a kamion, Mardeev elmondása szerint már össze sem tudják számolni, hányat ugranak vele egy nap.

Player Autószalon

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.