A legendás Shelby Cobra sokféle változatban készült, és most egy elég feltűnőt mutatunk belőle, amit fényesre polírozott alumínium karosszériával szereltek, és a V8-as motorját is rendesen felpiszkálták.

Carroll Shelby eredeti terve, hogy a Ford V8-as motorjával szerelje az angol AC roadsterét, zseniális ötletnek bizonyult, amivel a Shelby Cobra a korszak egyik legikonikusabb sportautójává vált. Az autókat eredetileg 4,3 literes, majd 4,7 literes V8-assal szerelték, majd ’65-ben érkezett a 7 literes V8-as, ami már 450 lóerőre volt képes.

A szélesebb karosszériájával, hangsúlyos kerékjárataival és nagyobb légbeömlőjével nyerte el legendásan agresszív formáját a 427-es Cobra.

Carroll Shelby pedig a ’90-es évek elején ott folytatta a gyártását, ahol a hatvanas években abbahagyta. Az új modellek megtartották az eredeti stílusát, de jellemzően üvegszálas anyagból készült karosszériával szerelték őket.

Az igényesebb vevők jelentős felárért rendelhették az eredetihez hasonló alumínium karosszériát is, és ez borítja a képeken látható Cobrát is.

A fényezés hiánya nem jelent akadályt, hogy rákerüljenek a jellegzetes versenycsíkok, azokat ugyanis szálcsiszolt technikával vitték fel az alumíniumlemezekre.

A külsőt a rozsdamentes acél kipufogó és a bukókeret teszi teljessé. Fekete bőrrel vonták be a belső teret, ahol a vezető és utasa kétpontos öveket kap, de a sofőrnél vállöveket is be lehet csatolni, ami a pályanapokon jöhet jól. A fakarimás kormánykerék mögött teljes a műszerezettség, és a tűzoltó készülék sem maradt ki a fedélzetről.

Nem maradt érintetlen a Cobra nagyblokkos motorja sem, amit 7,6 literesre fúrtak fel, ezzel a teljesítménye eléri az 550 lóerőt,

a maximum nyomatéka 786 Nm, amit ötfokozatú kézi sebességváltóval kell beosztanunk. A polírozott alumínium karosszériás Cobra január végén kerül az RM Sotheby’s arizonai aukciójára, ahol 275-325 ezer dollár közötti összegre számítanak érte, ez több mint 80-100 millió forintnak felel meg.

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Vele egész éjjel autóznánk a városban
Nem könnyű elkezdeni a futást, de most Nyári Dia is segít benne