A Toyota szeretné: benyújtott egy erre vonatkozó szabadalmat.

Az önvezető autók egyik legnagyobb csodája az lesz, amikor majd önállóan futják le azokat az üresjáratokat, amikhez ma még emberi sofőr kell, de az út az ember számára csak muszájfeladat, időkidobás. Mint például az autó lemosatása.

A Toyota által az amerikai szabadalmi hivatalhoz karácsonykor benyújtott koncepció szerint a jövő autonóm járművei maguktól fognak az autómosóba járni, méghozzá akkor, amikor erre valóban szükség van. Persze a gépi tisztálkodásra  nem csak akkor lehet szükség, amikor az emberek már rá se bírnak nézni a kocsira, olyan koszos, hanem akkor is, ha a szenzorok, kamerák érzékelőfelületeit kell letisztítani.

A szabadalom szerint az új rendszer (aminek még nincs hárombetűs rövidítése, de biztosan lesz) nem csak a beállított rendszeres időközönként viszi el a kocsit a mosóba, hanem figyeli a környezeti viszonyokat is: ha csapadékos időben földúton járt a kocsi, esetleg beiktat egy extra takarítást.

A vállalat részletes leírása szerint egyébként a technológia akár hagyományos, sofőr vezette járműveknél is alkalmazható: ahogy a modern autók figyelmeztetik vezetőjüket, hogy pihenjen, vagy tartsa be az előírt sebességkorlátozást, ugyanúgy emlékeztethetik gazdájukat, hogy ideje meglátogatni a mosót.

Az öreg BMW-k is szeretnek mosdani:

És ezt olvastad már?
Verstappen és a Red Bull-csapatfőnök is nekiment az F1-nek és az FIA-nak