Életre kelt a jelenlegi szárazföldi sebességrekord megdöntésére készülő jármű motorja. A Bloodhound SSC mozgatásáról egy vadászgép sugárhajtóműve gondoskodik, és most meghallgathatod, ahogyan először keltették életre a szörnyeteget.

Komolyan gondolták, hogy tekerd le a hangerőt, mielőtt megnézed, hogyan gyújtják be a szárazföldi sebességrekord megdöntésére szolgáló jármű sugárhajtóművét. A Bloodhound SSC mozgatását egy Eurofighter Typhoon vadászgépből származó Rolls-Royce EJ200 látja el, és most először indították be a lángot szóró erőművet. Tehát a hangerő, ha elfelejtetted volna, aztán kattints a lejátszásra.

Nem kevésbé meggyőző a hajtómű bemelegítéséről szóló videó sem, ami után belátod, hogy tényleg nem mindennapi erők mozgatják majd a Bloodhound SSC szivar alakú karosszériáját.

Persze, nem igazi autóról van szó, mint itt is láthatod, inkább hasonlít szárnyak nélküli repülőgépre, ami nem áll messze a valóságtól, hiszen hatalmas tömör kerekein éppen a földfelszínen száguld majd. A cél a jelenlegi 1228 km/órás sebességrekord megdöntése, mi több, az óránkénti ezer mérföld, azaz az 1600 km/óra elérése. A kormánynál Andy Green, a brit légierő vadászpilótája ül majd, aki az előző rekordot is beállította 1997-ben.

Hamarosan pedig mozgásban is látható lesz a Bloodhound SSC, igaz, még nem a tervezett sebességgel, hanem „csak” 320 km/órával, de október 26-án bárki megnézheti a Newquay kifutópályán, míg a rekorddöntésre a sikeres tesztek után a dél-afrikai Hakskeen sóstó-síkságon kerül majd sor.

És ezt olvastad már?
Kinek és mire jó egy motorcsónak Magyarországon, pláne ha ilyen erős?
További cikkeink a témában