Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Goli otok egészen gyönyörű, de mégsem erről híres, hanem az egykor ott működő börtönről, ahol több száz embert kínoztak halálra.

Az észak-dalmáciai hírhedt Goli otokra száműzték Josip Broz Tito jugoszláv elnök politikai ellenfeleit azt követően, hogy 1948-ban Jugoszláviát kizárták a moszkvai székhelyű Kominformból, a kommunista és munkáspártok tájékoztató irodájából. A Sztálinhoz hű jugoszláv politikusokat, értelmiségieket is a börtönszigetre zárták, számos jugoszláv antikommunistát és nacionalistát száműztek oda 1956-ig, ezt követően pedig már köztörvényes bűnözők és gyilkosok is töltötték ott büntetésüket.

A magyarul Csupasz- vagy Kopasz-szigetként is ismert helyen az épületeket az ott található kövekből építették. A börtönkomplexumot több barakk, egy karantén, egy kórház és több más létesítmény alkotta. A hivatalos adatok szerint 16 ezer fogoly volt ott összesen, egyes becslések szerint viszont a sziget 1988-ig tartó működése idején akár 32 ezer ember is raboskodott ott. 413 ember veszítette életét Goli otokon, többségük a verésekbe és kínzásokba, vagy azok következményeibe halt bele.

A horvát illetékesek szeretnék, ha a szigetet emlékhellyé alakítanák át, a potenciális vásárlóknak pedig éppen ilyen terveik vannak. Ezenkívül felmerült egy szállodákkal kiegészített idegenforgalmi központ kialakítása is az Adriai-tengerben található, 4,7 négyzetkilométer alapterületű szigeten. A jelenlegi épületegyüttes romos, az utóbbi 25 évben ugyanis senki nem foglalkozott karbantartásával. A szigetet eddig hajókirándulások keretében látogathatták csak turisták.

Aki inkább egy hasonlóan híres kastélyt szeretne, ajánljuk figyelmébe Drakula szintén új tulajdonosra váró törcsvári ingatlanát.

(Forrás: MTI)

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.