Tippek állásinterjúhoz, hogy fel is vegyenek
Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Általánosságban is elmondható, hogy fontos az első benyomás, álmaid munkahelyére pályázva pedig az a legfontosabb. Mire eljutsz odáig, hogy személyes találkozóra hívnak, hosszú az út, a célegyenesben pedig le kell nyomnod a konkurenciát. Nehéz a feladat, de segítünk, hogy sikerüljön.

Öltözz úgy, mintha már ott dolgoznál

Kezdésnek fontos, hogy felkészült legyél, de ne csak szakmailag, hanem az adott munkahelyből is. Kutass egy kicsit a cég után, és ha már utánanéztél, könnyebb lesz döntened, hogyan öltözz fel a beszélgetésre. Ne válassz túlságosan feltűnő ruhát, élénk színeket vagy a tekintetet túlságosan vonzó mintákat. Túlcsorduló kreatív energiáidat ráérsz később megmutatni, ezúttal biztosra kell menned. Natúr vagy pasztell színekkel nem hibázhatsz, törekedj a harmóniára. Figyelj oda továbbá az arcszőrzetedre, körmeid tisztaságára és leheleted frissességére. A cipőt pedig ne felejtsd el megtisztítani!

Légy pontos és határozott

Időben érkezz, mert interjúztatód egy munkanap keretein belül fogad. Mutasd meg neki, hogy tisztában vagy ezzel, és nagyra becsülöd azt az időt, amit rád szán. Elvégre ő az, aki egy rövid önéletrajz alapján esélyt ad neked, és ő lesz majd az, akinek a szava dönt sorsodról. A kézfogás rendkívül fontos. Szorításod legyen határozott, testtartásod egyenes, miközben az interjúztató szemébe nézel. Ha idegességed miatt nyirkos lesz a tenyered – ami egyébként teljesen normális –, töröld meg, mielőtt megérkezel.

Illem és testbeszéd

Nem biztos, hogy fölösleges megemlíteni az udvariasságot. Ennek egyik legjobb példája, hogy ha nevén szólítod interjúztatódat. Ez pozitív benyomást kelt, így – tudjuk, nem könnyű, de – figyelj oda a bemutatkozásnál. Ha sikerült jól kezdeni, akkor nyugodt leszel, ezáltal magabiztosnak tűnsz. A beszélgetés során tested nézzen szembe az interjút készítő személlyel, még jobb, ha egyenes háttal kissé nekidőlsz a szék támlájának. Persze azért ne csússz szét a lazaságtól, de kerüld a zárt kézmozdulatokat is. A szemkontaktus alapvető, nézz határozottan interjúztatód szemébe, de ne bámuld, az taszító lehet. Ha többen ülnek le veled beszélgetni, akkor ne mindig csak azt figyeld, aki beszél, tartsd mindenkivel a kapcsolatot.

Légy őszinte és köszönd meg

Ha nagyon ideges vagy, próbáld meg ezt elfedni azzal, hogy lassan, tagoltan beszélsz. El is érkeztünk az egyik legfontosabb dologhoz: légy száz százalékig őszinte! Ha valamit nem tudsz, azt valld be, de tedd hozzá, hogy mindenképpen utánanézel. Ezzel jelzed, hogy hiányosságaidat minden esetben pótolod, és érdeklődésed határtalan. Elérkeztünk a végéhez, túl vagy rajta, és ha ezeket a szabályokat betartod, ügyes is voltál. Már csak annyi a dolgod, hogy mosolyogva megköszönd az időt, amit rád szántak.

Summázva

A lényeg, hogy milyen benyomást teszel ez alatt a rövid idő alatt. Ha minden jól ment, úgy fognak rád gondolni, mint egy magabiztos, illedelmes, jó megjelenésű jelentkezőre. Innen egyenes út vezet ahhoz, hogy bevegyenek a csapatba. Ha pedig elügyetlenkedsz valamit? Ne aggódj, egy csipetnyi humorral bármilyen kellemetlen szituációból győztesen kerülhetsz ki.

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.