Mit kell tenned ahelyett, hogy még pár órával kitolod a munkaidőd?

Gazdálkodj jobban az időddel!

Azzal kezdj, ami a legsürgősebb és legfontosabb – nem nagy ötlet, mégis gyakran nehéz tartani magunkat hozzá. Ha amúgy nem tart sok óráig a feladat, megteheted, hogy addig kikapcsolod a telefonod, nem nézed meg rögtön a bejövő e-maileket, hogy jobban tudj koncentrálni. Ha szabsz magadnak egy ésszerű határidőt, amit tartani is akarsz, még jobb.

Gépelj gyorsabban, használj billentyűkombinációkat!

Ha olyan a munkád, hogy sokat kell gépelned, egyáltalán nem mindegy, milyen sebességgel tudsz gépírni. Nem ufonauták, akik több mint két ujjal gépelnek, csak megtanulták, hogy kell. Te is gyakorolhatsz, a typing.com remek iskola.

Azt az esetet leszámítva, ha kifejezetten élvezet jelent neked a legördülő menüben kattintgatni, bátran használt a gyorshivatkozásokat.

Használj makrókat!

Úgy érzed, egy robot is meg tudja csinálni a feladatot, mert gyakorlatilag ugyanazt csinálod újra és újra? Igazad van, de akkor csináltasd is meg vele! A robotot makrónak hívják, nem fog elfáradni, terheld nyugodtan.

Inkább telefonálj!

Van, amikor fontos, hogy írásban is meglegyen a válasz vagy az utasítás, de sok esetben megszokásból írunk e-mailt, miközben egy félperces telefonnal sokkal gyorsabban lehetne tisztázni egy adott kérdést, hogy aztán haladhassunk is tovább. Jó módszer, próbáld ki!

Készíts to don’t listát!

Ismerős a to do lista, ugye? Hasznos dolog összeírni a teendőidet, mert akkor nem felejted el őket, át tudod futni, rangsorolni tudsz stb. De nem kevésbé hasznos azokat a teendőket listázni, amelyek nyugodtan várhatnak, nehogy azokkal kezdj foglalkozni.

Legyél tömör!

Sokszor érzed úgy, hogy túl kevés az időd, nem érsz hosszú fejtegetéseket hallgatni vagy olvasni egyszerű dolgokról? Mások pontosan így vannak ezzel. Gyakorolj, hogy nagyjából fél percben be tudj mutatkozni, össze tudd foglalni valaminek a lényegét – mások is hálásak lesznek, és neked is több időd marad.

A megfelelő kérdéseket tedd fel!

Nehéz jó válaszokat kapni, ha a kérdés sem az. Pedig a jókor és jól, konkrétumokra vonatkozó kérdéssel találkozókat, ezáltal sok időt is megspórolhatsz.

Vigyázz magadra!

Te vagy a legfontosabb – és nem csak a szó nemes, hanem az embertelen értelmében is. Akkor tudsz ugyanis jól és hatékonyan termelni, ha kipihent vagy, képes vagy koncentrálni. Aludj eleget, mozogj, kapcsolódj ki – nem csak jobban fogod érezni magad a bőrödben, de sokkal jobban fog menni a munka is.

Tanulj mindig!

Nem csak a papokra vonatkoztatható a mondás. Ha naprakész vagy a saját területeden, követed a trendeket, jobban észreveszed a lehetőségeket, könnyebben meg is tudod ragadni, és sok időt is megtakaríthatsz.

Ne kapjon el az örvény!

Még többet dolgozni, még többet, még jobban… Ne add át magad az érzésnek, hogy soha nem vagy kész, még többet kéne dolgoznod – ettől csak feszült leszel, nem hatékony. Tudd befejezni a munkát, kapcsold ki a gépet, és élvezd, hogy kész vagy aznapra.

Ez is érdekelhet:

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Milyen kutyatápot vegyél, ami a kutyádnak és a pénztárcádnak is jó?

Szombat 13-a: nagyon szerencsés nap

Örülünk, hogy ez a lány fürdőruhamárkát alapított

További cikkeink a témában