Szakértők és pszichológusok már viszonylag régóta pedzegetik, hogy rövidebb munkanapokkal, ezáltal koncentráltabb időszakokkal, azaz hatékonyabb munkával eredményesebbé válhatnánk. Vajon tényleg négy munkanap lenne ideális egy hétre?

A szívünk mélyén mindannyian sejtettük már eddig is, hogy a hétvégének nem csak két napból, hanem bizony háromból kellene állnia, ám most erre a munkapszichológia egy szakértője, K. Anders Ericsson is ráerősített.

A többi időt bizony valami mással ütjük el, például indokolatlanul túlhúzzuk az ebédszünetet, telefonálgatunk, a munkatársakkal dumálgatunk vagy éppen a Facebookon olvasgatjuk a híreket.

Mindehhez a szakember azt is hozzátette, hogy

Az pedig nem pusztán elmélet, hogy a négynapos munkahét produktívabbá teheti a dolgozók munkáját, hiszen ezt több helyen eredményesen vezették már be. Például Ryan Carson, a Treehouse vállalat vezérigazgatója még 2006-ban váltott 32 órás munkahétre a kísérlet kedvéért. Ráadásul a cég bevételei még így is óriásiak voltak, a dolgozók pedig imádtak bejárni.

A Reusser Design webfejlesztő cég is hasonlóakat tapasztalt, amikor 2013-ban bevezették a háromnapos hétvégét. Ők ugyan többet dolgoznak a maradék négy napban, hogy bepótolják a kieső péntekeket, ám a hatékonyság és a dolgozók morálja sohasem volt még jobb.

És még a gyerekek is profitálhatnának belőle. Egy tavaly publikált tanulmányban például arról számoltak be, hogy egy Colorado állambeli iskola negyedik és ötödikes tanulóinak eredményei határozottan javultak, miután bevezették számukra a négynapos sulihetet. A matekteszten 12%-al, míg az olvasás terén 6%-al jobb eredményeket értek el, mint azok a társaik, akik ugyanúgy öt napot jártak iskolába.

Te mit gondolsz róla, vajon tényleg hatékonyabban tudnád végezni a munkád, ha egy nappal hosszabbak lennének a hétvégék?

(via)

Player Autószalon

Legfrissebb

Füst, Fény, Hollywood

Magasélet

Tech
Tech
Tech
Highlife
Highlife
Highlife
Otthon
Otthon