Ez a cikk már több mint 90 napja készült. A benne szereplő információk elavultak lehetnek.

Szakértők és pszichológusok már viszonylag régóta pedzegetik, hogy rövidebb munkanapokkal, ezáltal koncentráltabb időszakokkal, azaz hatékonyabb munkával eredményesebbé válhatnánk. Vajon tényleg négy munkanap lenne ideális egy hétre?

A szívünk mélyén mindannyian sejtettük már eddig is, hogy a hétvégének nem csak két napból, hanem bizony háromból kellene állnia, ám most erre a munkapszichológia egy szakértője, K. Anders Ericsson is ráerősített.

A többi időt bizony valami mással ütjük el, például indokolatlanul túlhúzzuk az ebédszünetet, telefonálgatunk, a munkatársakkal dumálgatunk vagy éppen a Facebookon olvasgatjuk a híreket.

Mindehhez a szakember azt is hozzátette, hogy

Az pedig nem pusztán elmélet, hogy a négynapos munkahét produktívabbá teheti a dolgozók munkáját, hiszen ezt több helyen eredményesen vezették már be. Például Ryan Carson, a Treehouse vállalat vezérigazgatója még 2006-ban váltott 32 órás munkahétre a kísérlet kedvéért. Ráadásul a cég bevételei még így is óriásiak voltak, a dolgozók pedig imádtak bejárni.

A Reusser Design webfejlesztő cég is hasonlóakat tapasztalt, amikor 2013-ban bevezették a háromnapos hétvégét. Ők ugyan többet dolgoznak a maradék négy napban, hogy bepótolják a kieső péntekeket, ám a hatékonyság és a dolgozók morálja sohasem volt még jobb.

És még a gyerekek is profitálhatnának belőle. Egy tavaly publikált tanulmányban például arról számoltak be, hogy egy Colorado állambeli iskola negyedik és ötödikes tanulóinak eredményei határozottan javultak, miután bevezették számukra a négynapos sulihetet. A matekteszten 12%-al, míg az olvasás terén 6%-al jobb eredményeket értek el, mint azok a társaik, akik ugyanúgy öt napot jártak iskolába.

Te mit gondolsz róla, vajon tényleg hatékonyabban tudnád végezni a munkád, ha egy nappal hosszabbak lennének a hétvégék?

(via)

HELLO, EZ ITT A
PLAYER
Kövess minket a Facebookon!
Nagyon jól fogod érezni magad nálunk!

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel a hírlevelünkre, és mi minden héten érdekes, szórakoztató sztorikat küldünk neked a világból.