Ez már zajlik, de sokan egy évre elegendő készletet halmoztak fel.

Két éve, amikor biztossá vált, hogy idén Magyarországnak is át kell ültetnie jogrendszerébe egyes egyszer használatos műanyagok uniós tilalmát, az érintett termékek volumene még évi 10 ezer tonna alatt volt a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos Szövetség (CSAOSZ) adatai szerint. Ez tavaly emelkedett 15 ezer tonnára az elviteles ételdobozok, italpoharak és hordtasakoknak a koronavírus-járvány következtében jelentősen bővülő mennyisége miatt.

A csomagolószakma érdekképviselete piaci forrásból úgy tudja,

a megfelelő alternatívák megtalálása már zajlik, olyanok is a műanyagot helyettesítő termékek gyártásába kezdtek, akik korábban egészen mással foglalkoztak.

Nagy Miklós, a CSAOSZ főtitkára szerint bár a rendelet még most is szül némi bizonytalanságot az iparágban, a statisztikák azt jelzik, hogy az átállás már tavaly megkezdődött. A

korábban éves szinten mintegy 15 százalékkal növekvő hazai műanyag csomagolóanyag-felhasználás értéke (ebbe nem csak a tiltás alá eső termékek számítanak bele) 2020-ban 288 milliárd forintról 268 milliárdra, azaz 7 százalékkal csökkent.

Egyelőre átmeneti időszak figyelhető meg az érintett szektorokban – gyorsétkezdék, étel-házhozszállítás, catering, italautomaták –, júliusig ugyanis sokan legalább egy évre elegendő készletet halmoztak fel a rendeletben szereplő műanyag termékekből.

Ne eldobhatót!

A hónap elejétől tilos egyebek mellett műanyag fültisztító pálcikát, evőeszközt (villa, kés, kanál, evőpálcika), tányért, szívószálat, italkeverő pálcikát forgalomba hozni. A korábban felhalmozott készleteket a rendelet szerint azok kimerüléséig fel lehet használni. A tiltások célja, hogy Magyarországon egyre inkább a környezetbarát, többször hasznosítható termékeket vegyék a fogyasztók igénybe. A kormány a tilalommal érintett egyszer használatos műanyag termékeket gyártó cégek technológiaváltásához 10 milliárd forint támogatást biztosított 2020-ban.

Ez is érdekelhet:

(Forrás: MTI)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

Harmincegy éve nő vezeti Budapest legnépszerűbb, sokat látott sztriptízbárját – A nagy Marilyn-sztori a Playeren

Ő a kedvenc Sultanunk

Töretlenül menetel a Moonswatch, itt van három újabb óra

További cikkeink a témában