Utolsó másodperces karácsonyi ötletek leendő túrabolondoknak. Felkészülés a kiszabadulás évére.

Az idei év finoman szólva sem bővelkedett pozitív történésekben, 2020 leginkább a bezárkózás, az elszigetelődés és az otthonmaradás éve lett. A kényszerű otthonlét egyik keserű tanulsága az, hogy ha van rá lehetőségünk, akkor menjünk ki a lakásból, találkozzunk a barátainkkal, horgásszunk egyet a családdal vagy egyszerűen csak sétáljunk egy nagyot.

Bármit csinálhatunk, csak ne legyünk a négy fal között.

Ha 2020 az otthonmaradás éve volt, akkor 2021 a kiszabadulás éve lesz. Persze biztosan nem januártól, de nyár elejére talán már látszódni fog az alagút vége. Jövőre valószínűleg nem kell majd győzködni az embereket, hogy csináljanak programokat, de mivel a vírus nem tűnik majd el nyomtalanul, ezért továbbra is óvatosan kell majd élni az életünket. A zsúfolt helyen tartott programokat továbbra is érdemes lesz kerülni, ennek következményeképpen sokan fognak a természet felé fordulni, a túrázó-kiránduló közösség megsokszorozódhat.

Leendő túrabolondok

Magyarországon a túrázós szubkultúra meglehetősen nagy, a belföldi kirándulóhelyek, útvonalak elég népszerűek, a 2021-es nagy kiszabadulás tehát nem fog drasztikusan új réteget teremteni, de azért biztosan lesz sok új arc, akik beleássák majd magukat ebbe a világba. Nyugaton egyre nagyobb az úgynevezett outdoor enthusiast réteg, ami lényegében egy gyűjtőnév a túrázni, kirándulni, szabadan létezni imádó emberekre. Ez a közösség rendkívüli módon odafigyel az eszközeire, ráadásul sokszor szeretik megfogni a dolgok modern szemmel nézve kevésbé praktikus oldalát.

Mert meg lehet oldani úgy is, egy hétvégi kirándulást, hogy a sátorból egyenesen a környékbeli falu kisboltjába szaladgálunk péksüteményért és kávéért, de abban mi a pláne?

Kicsivel több felkészülést igényel, de meg lehet oldani akár úgy is egy többnapos kirándulást, hogy nem kell visszakérezkednünk a civilizációba még csak egy telefontöltés erejéig sem. Az alábbiakban összeszedtünk pár hasznos apróságot, amik új szintre emelhetik a kirándulást.

Gázfőző kempingezéshez

Lehet azt gondolod, mi a fenének nagy feneket keríteni a dolognak, de higgyétek el, reggel az erdőben friss forró kávét iszogatva egészen máshogy fogsz erről gondolkodni. Egy kisméretű gázfőzőhöz csak egy gázpalack kell és gyakorlatilag kész is, bárhova viheted a magaddal a kis konyhádat, akár a világ végére is.

 

A kisebb főzőknek az ára ráadásul általában 10 ezer forint alatt van, a mindennapokat pedig nagyon könnyűvé lehet velük tenni. Nemcsak kávéfőzésre alkalmasak, lehet velük konzervet is melegíteni akár.

(Campingaz gázfőző, 14 ezer forint)

Tűzgyújtó

A tűzgyújtás kapcsán a legfontosabb szabály, hogy az erdőben csak óvatosan műveljük: tartsuk be a szabályokat, használjuk a kijelölt helyeket és mindig tegyünk óvintézkedéseket annak érdekében, hogy nehogy elszabaduljanak a lángok. A legkézenfekvőbb eszköz a tűzgyújtásra nyilván az öngyújtó, de miért használnánk gyújtót vagy gyufát, ha szikrát is pattogtathatunk?

Ezt a kis eszközt pofonegyszerű használni. A rúd alakú rész végét egyszerűen csak nyomjuk az éghető anyaghoz (papír vagy fakéreg), majd az éles, recés késszerű eszközt egy gyors, határozott mozdulattal húzzuk végig rajta, hogy szikrázzon. A szikra miatt gyorsan be fog gyulladni a papírunk, amit aztán már csak elég gyújtóssal kell táplálni és kész is a tábortűz. Pár ezer forintért elmondhatod, hogy tüzet csiholtál a vacsorához. Ez azért elég jó deal.

(Wildo Fire-Flash Pro, 3600 forint)

Kés, bicska

A legkézenfekvőbb szerszám, amire szükségünk van, ha elmegyünk kirándulni, vagy egyáltalán, ha kilépünk a házból, az egy kés. A késünkkel vághatunk, faraghatunk, élezhetünk, bonthatunk, kenhetünk és még sorolhatnánk. A kés a mindennapi szettünk legfontosabb része, strapabírónak élesnek és megbízhatónak kell lennie. Ha valamin nem érdemes spórolni, akkor az egy jó kés vagy bicska. Szerencsére ma már egyre több gyártó készít elérhető áron remek minőségű késeket, a legjobb belépő kategóriás kés, amit még az EDC-veteránok is dicsérnek, az a Civivi Backlash.

A Backlash markolata kényelmes, a mechanikája flipperes, így gyorsan és egyszerűen lehet kinyitni, mégis biztonságos. A penge 9Cr18 rozsdamentes acélból készült, amiről annyit érdemes tudni, hogy nagy keménységű, kiváló vágási tulajdonságokkal és nagy korrózióállósággal rendelkezik, az élüket pedig remekül tartják hosszútávon is.

(Civivi Backlash, 20 ezer forint)

Elsősegélycsomag

Rengetegen úgy mennek el kirándulni, hogy csak egy sebtapasz van a táskájukban vagy még az sem. Pedig ez nem kifejezetten okos dolog, sok fájdalmat megspórolhatunk, ha van nálunk legalább egy kis fertőtlenítő, kötszer és megfelelő célszerszámok, amikkel ezeket használni lehet. Arról már nem is beszélve, hogy egy megfelelő elsősegélycsomag akár életet is menthet.

Az elsősegélycsomagokat persze érdemes kiegészíteni egyéni igényekkel, például ha allergiásak vagyunk bizonyos rovarok csípésére, akkor legyen nálunk megfelelő gyógyszer, de ha tényleg mindenre gondolni akarunk, akkor beszerezhetünk akár izofóliát is, amit gyakran használnak mentőexpedíciókon, hogy a sérültek, eltűntek ne veszítsenek több hőt.

(Forclaz elsősegélykészlet, 6 ezer forint; izolációs fólia, ezer forint)

Multiszerszám

Persze vihetünk magunkkal egy egész szerszámkészletet arra az esetre, ha meg kellene javítani valamit, csakhogy az elég helyigényes, egy multiszerszám viszont elfér a zsebünkben, ráadásul még jól is néz ki.

Nagyon kevés olyan dolog jöhet velünk szemben a túra alatt, amin a Ganzo G202-es többfunkciós szerszáma ne tudna átmenni. Képes elvágni a drótot, az üveget, felnyitja a konzerveket, van rajta olló, harapófogó, de tud működni többféle csavarhúzóként, reszelőként és mini fűrészként is.

(Ganzo 202, 9 ezer forint)

Zseblámpa

Azt talán nem kell ecsetelni, hogy egy túra során mennyire elengedhetetlen, hogy legyen az embernél egy erős fényű zseblámpa. Ez akkor is legyen nálunk, ha eszünk ágában sincs az adott helyen éjszakázni, mert nem tudhatjuk, hogyan alakulnak az események, könnyen ránk esteledhet, a vak sötétben pedig nagyon nehezen megy a tájékozódás.

Sokak szerint a Fenix a belépőkategóriás zseblámpák királya, egész egyszerűen azért, mert brutálisan fényesek, energiatakarékosak és mindemellett nem méregdrágák. A zseblámpák árai pedig azért olykor el tudnak szabadulni, egy-egy profi lámpa ára sokszor jóval 50 ezer forint fölé is kúszhat. Ez a Fenix E12-es elemes verzió szerencsére ennek csak a töredékébe kerül. Nagy előnye még, hogy kompakt, így tényleg bárhová magunkkal vihetjük.

(Fenix E12 V2.0, 12 ezer forint)

Napelemes töltő

Bár igyekeztünk úgy alakítani ezt a listát, hogy ne legyen tele térképes alkalmazásokkal és GPS-ekkel, de az igazság az, hogy az a legjobb, ha nálunk van a telefonunk túrázás és kirándulás közben, sőt kifejezetten elengedhetetlen eszköz, ha a természetbe megyünk. Na, nem azért, hogy az Instát pörgessük, hanem hogy elérhetőek legyünk és mi is el tudjunk érni másokat, ha szükség van erre. Ha egy többnapos kirándulást akarunk kihúzni egyetlen feltöltéssel, akkor érdemes egy egyszerű, buta telefont beszereznünk, de akkor már talán érdemesebb venni egy jó powerbankot, amivel akár a fényképezőgépünket is feltölthetjük.

A tökéletes megoldás egy napelemes töltő lehet, ami a lehető legtisztább energiával tölti fel a telefonunkat. Nem kell hozzá gyakorlatilag semmi és képes életet lehelni az összes elektronikai eszközünkbe. A GGX Energy napelemes töltő ráadásul vízálló is, így akár kint hagyhatjuk a sátor vagy az autó tetején is, hogy töltődjön. Van benne beépített feszültségszabályozó is, aminek a segítségével egyenletesen el lehet osztani az energiát a tölteni kívánt eszközök között.

(GGX Energy napelemes töltő, 12 ezer forint)

Kiemelt kép: Getty Images

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ez a babakék óra valószínűleg minden listaár-piaci ár rekordot meg fog dönteni a jövőben
A whisky, ami bebalzsamozza a lelked! Ismerd meg a Makers Mark különleges világát!