Nagyon magasból a nagyon mélybe. Sokuk még most sem érte el a gödör alját. És igen, van olyan, hogy el tud fogyni 750 000 000 000 forint.

A 2010-es években a társadalmi változásoknak köszönhetően sokkal többen buktak bele szexuális botrányokba, mint a korábbi évtizedekben, ami jó dolog, kivéve amikor a felérzékenyedett kultúra már szóbeszédek alapján, a tények alapos vizsgálata nélkül is elítél és tönkretesz valakit, legyen az férfi vagy nő. De ez a cikk most nem erről szól, hanem olyan nagyhatalmú emberekről, akik 2010 és 2020 között masszívan beleálltak a földbe, főként saját hülyeségüknek, rosszindulatuknak, beteges hajlamaiknak köszönhetően. Hosszú a lista, fogjunk is bele!

1. Charlie Sheen

A Két pasi meg egy kicsi sztárja világéletében túltolta a szekeret, de az évtized elején annyira túldrogozta magát, hogy már a sorozat készítői sem bírták tovább, szerződést bontottak vele. Megtörtént Sheen-nel, amit nem hitt volna: nélküle ment tovább a műsor. Pedig a vége felé már 1,8 millió dollárt keresett részenként. Később kiderült, hogy HIV pozitív, de nem ezért, hanem elviselhetetlen természete miatt nem dolgozik vele azóta senki sem.

2. Lance Armstrong

A sporttörténelem egyik leggusztustalanabb fejezete kapcsolódik az amerikai kerékpároshoz. Az egykori nemzeti hősről, milliók példaképéről derült ki, hogy karrierje java részében vérátömlesztéses módszerrel verte át a doppingellenőröket. Armstrong jogosan kitaszítottá vált, állítólag 75 milliós reklámbevételtől esett el, és a botrány miatti perekben 30 millió dollárt vesztett.

3. Anthony Weiner

Tehetséges fiatal politikus, az amerikai demokrata párt egyik ifjú csillaga. Az egyetlen hiba, hogy szexfüggő, aki fiatal nőknek küld fotókat a farkáról. Ennek senki sem örült, a pártja sem, a közvélemény sem és a felesége sem. Később 21 hónapra börtönbe került, mert egy 15 éves lánynak küldött olyan üzeneteket, amiket nem kellett volna. Érdemes megnézni a róla, illetve készült dokumentumfilmet, hihetetlen alkotás.

4. David Patreaus

Az amerikai tábornok igazi példakép, akit már a II. világháború ikonikus amerikai katonai legendáival – Pattonnal, Eisenhowerrel – emlegettek egy lapon. Azonban kiderült, hogy bizalmas iratokat jutatott el szeretőjéhez, az újságíró Paula Broadwellhez. Két év felfüggesztettet kapott ezért 2015-ben.

5. Aaron Hernandez

Az NFL egyik sztárját 2013-ban azzal vádolták meg, hogy részt vett egykori barátja meggyilkolásában. A vád igaznak bizonyult, sőt, még két másik gyilkosságban való részvételt is rábizonyítottak. A börtönben öngyilkos lett.

6. Eike Batista

Az üzletember Brazília leggazdagabb emberének is számított, ám 2013-ban röpke másfél év alatt 34,5 milliárd (!) dollárt bukott. A bűne az volt, hogy kiderült, megvesztegette Rio de Janeiro kormányzóját, és ezért 30 évre börtönbe került. Amint az ítéletet kihirdették, olajipari és bányászati vállalatainak részvényei mélyrepülésbe kezdtek.

7. Oscar Pistorius

A paralimpikon Pistorius igazi világsztárnak számított, amikor 2013-ban a lakásában holtan találták a barátnőjét. Úgy tűnt, rablótámadás áldozatai lettek, ám végül kiderült, hogy maga Pistorius próbálta betörésnek álcázni az esetet, a barátnőjét pedig ő maga lőtte le. 13 év börtönre ítélték.

8. Paula Deen

A Food Network főzős csatorna sztárja rasszista kijelentéseket tett alkalmazottai előtt, emiatt rögtön repült is a csatornától.

9. Ian Watkins

A walesi Lostprophets együttes énekese kiskorúakat molesztált, ezért 2013-ban 35 év börtönre ítélték.

10. Elizabeth Holmes

2015-ben még a világ legfiatalabb önerőből milliárdossá lett vállalkozójának számított. Ám ebben az évben kiderült, hogy a vérmintákat forradalmasító cége, a Theranos nem közölt pontosa adatokat a kísérleteiről. Ennek következtében perbe fogták, rá és cége más vezetőire akár 20 év börtön is várhat. A per 2018-ban kezdődött, 2019-ben pedig korábbi ügyvédei leléptek, ugyanis nem tudta többé fizetni őket.

11. Larry Nassar

Az amerikai nemzeti tornászcsapat orvosát 2017 februárjában vádolták meg szexuális zaklatással, amit követően 262 nő állt elő hasonló vádakkal. Nassart végül 40 évre ítélték. Az amerikai Kiss László valószínűleg börtönben fog meghalni.

12. Bill O’ Reilly

A Fox News csatorna ikonikus műsorvezetőjéről 2013-ban derült ki, hogy 13 millió dollárnyi kenőpénzt fizetett ki olyan nőknek, akik szexuális zaklatással vádolták. O’Reilly elveszítette az állását, azóta egy podcastje van. Az egyik vendége a podcastben Donald Trump volt.

13. R. Kelly

2017-ben vádolták meg az amerikai énekest azzal, hogy egy szektát tart fenn, amelynek kiskorú lányok is a tagjai. Kellyt már a kilencvenes években pedofíliával vádolták meg, röpke 20 évnek kellett eltelnie, mire sikerült elítélni. Jelenleg börtönben van, a tárgyalására vár. A bíró nem állapított meg óvadékot, így nem védekezhet szabadlábon.

14. Harvey Weinstein

A producer, aki egy világméretű mozgalmat indított el - persze nem önszántából. A hollywoodi mogult 2017-ben 80 nő (főként aspiráns színésznő) vádolta meg szexuális zaklatással és nemi erőszakkal. A botrány körül örvénylő indulatmasszából alakult ki a globális metoo-mozgalom, amely a nyugati demokráciákban működő, magas pozícióban lévő, lehetőleg híres, hatalmukkal bizonyítottan vagy nem bizonyítottan visszaélő, főként fehérbőrű férfiakra vadászik. Weinstein pere még nem indult el, ha bűnősnek találják – ami remélhetőleg megtörténik – évtizedeket tölthet rács mögött. Közben a Weinstein Company 2018-ban csődbe ment, pedig az előző tizenhárom évben olyan filmek kerültek a vászonra a vászonra a stúdió égisze alatt, mint a Becstelen Brygantik, A király beszéde, vagy az Oscart is nyerő A némafilmes.

Weinstein esete pepitában Bill Cosbyé, akit ötven nő vádolt meg zaklatással és/vagy nemi erőszakkal. jelenleg tízéves börtönbüntetését tölti. Cosby népszerű sorozatszínész volt, amerikaiak milliói nőttek fel rajta, az esete olyasmi, mintha Zenthe „Taki bácsi” Ferencről derült volna ki, hogy valójában egy igazi rohadék.

15. Kevin Spacey

A hollywoodi sztárt 2017 decemberében vádolta meg egy másik színész szexuális zaklatással. Ennek következtében gyorsan újabb 30 ember állt elő hasonló történetekkel. A kétszeres Oscar-díjas színészt még bármilyen bírósági tárgyalás előtt kiátkozták: a House Of Cards befejező évadából kihagyták, az All the Money in the World című filmből pedig a rendező, Ridley Scott kivágta, a jeleneteit pedig újra forgatták Christopher Plummerrel. Spacey azóta sem dolgozott, holott nem ítélték el. Az ellene indított eljárást a rendőrség ejtette.

16. Jocelyn Wildenstein

A hölgy 1999-ben elvált műkereskedő férjétől, Alec Wildensteintől. A válás során megkapta a férje vagyonának felét, 2,5 milliárd dollárt (az kb. 750 000 000 000 forint). 2018 májusában csődöt jelentett, ugyanis a pénz majdnem húsz év alatt elfogyott. Jelenleg 16 millió dolláros vagyonnal rendelkezik, ami az eredi összeg kevesebb mint egy százaléka.

17. Hollywoodi nagyágyúk

Annyian vannak, hogy felsorolni is nehéz azokat a rendezőket, és producereket, amik szexuális zaklatás miatt buktak. Brett Rattnert 6, James Toback rendezőt 395, Mark Schwann színészt 18 nő vádolta meg, mindannyian elvesztették az állásukat/illetve senki sem akar dolgozni velük.

Brett Rattner

Hasonló, (és esetükben felszínesebbnek hangzó) vádak érték James Franco-t és Aziz Ansarit, de ők következmények nélkül megúszták az ügyet. Bryan Singer rendezőről (X-men filmek) már régóta pletykálták, hogy kiskorú fiúk az esetei, de 2018-ra odáig jutott a helyzet, hogy két projektből is kirúgták. 2019-ben peren kívül fizetett 150 ezer dollárt egy olyan személynek, aki nemi erőszakkal vádolta.

Ez is érdekelhet:

Ezért vesztette el mindhárom Michelin-csillagát a világ leghíresebb szusiétterme

A tokiói Michelin-kalauz 2020-as kiadásából kivették Ono Dzsiro világhírű szusizóját, amelyről film is készült, és Barack Obama is meglátogatta elnöksége alatt.

(Forrás: Business Insider)

Támogatott és ajánlott tartalmaink

World Margarita Day – Egy újabb ünnepet köszönthetünk köreinkben, már Magyarországon is

Naponta többször is megnéznénk a naplementét ezzel a gyönyörű lánnyal

Kóser japán ételekre bukkantunk egy budapesti kisvendéglőben

További cikkeink a témában