A technológia működik, és egy augusztusi Somogy megyei konferencián azt is bemutatják, hogyan – sok egyéb ökoépítészeti újdonság mellett.

Az ökoépítészet mára egy több évtizedes szakterület, ami ember és környezet viszonyával, azon belül is az épületbiológiával foglalkozik, és célja a jelen szükségleteit úgy kielégíteni, hogy esélyt adjon a jövő generációnak is egy élhető környezetre.

Miután az építőipar az egyik legszennyezőbb terület minden közül, egyre fontosabb a környezetbarát megoldások és az innovációk szerepe – ilyenekkel foglalkozik az ötödik hazai Öko Home Expo és Kiállítás, amelyet ezúttal augusztus 19-én rendeznek meg a Somogy megyei Tengődön, a Regio Earth nemzetközi vályogépítészeti fesztivál kísérőrendezvényeként.

A természetes építőanyagok ökológiai lábnyoma lényegesen alacsonyabb a ma jellemzően használt termékekénél, ráadásul regionálisan rendelkezésre állnak, és az elmúlt évtizedek fejlesztéseinek köszönhetően jól használhatóak a családi házaktól kezdve középületekig, irodaházakig.

Már léteznek hibrid technológiás öko falpanelek, födémek és tetőszerkezetek, sőt lehet 3D-s technológiával vályogházakat nyomtatni.

Olaszországban már több vályogból készült épületet nyomtattak, és hamarosan Magyarországon is elkészítik az első mintaépületet. A legújabb 3D vályogház nyomtatási technológiát gyakorlati workshopokon mutatják be az Öko Home Expón, továbbá a helyszínen elkészítenek egy üzemi körülmények között előregyártható ökologikus szalmaház falpanelt is, befújásos szalma hőszigeteléssel. Összesen 12 előadó prezentációja mellett húsz kiállító termékeit ismerhetitek meg, és féltucatnyi gyakorlati műhelymunka is lesz.

Az előadók közt több évtizedes ökoépítészeti tapasztalattal rendelkező nemzetközi szaktekintélyek is lesznek, akik munkái között önellátó öko városnegyedtől kezdve iskolákat, óvodákat, szállodát és több tucat ökologikus családi házat is találunk.

Ezúttal erősen hangsúlyos lesz az épületbiológia: hogyan hatnak épületeink az egészségünkre és fordítva, milyen hatást gyakorolunk mi, emberek épített környezetünkkel a környezetünkre.

A nemzetközi épületbiológiai intézet vezetője, Winfried Schneider német építész például megmutatja, mi a konkrét szempontrendszer, melynek köszönhetően egészséges, környezetbarát terek valósulhatnak meg. Mindezt kiegészítve az épületbiológialilag ajánlott gépészettel, és az egész mérhetőségét lehetővé tévő épületbiológia méréstechnikának bemutatásával átfogó képet kapnak a résztvevők.

A részletes programot megtalálod az Öko Home Expo honlapján, ahol regisztrálni is tudsz a rendezvényre.

(Forrás: Ökohome, HuGBC, borítókép: Unsplash, illusztráció)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
450 ezer ember ehetne egy éven át annyi kajából, amennyit feleslegesen vásárolnak meg a magyarok