Párkapcsolat, karrier, hatékonyság.

A Business Insider magazin folyamatosan foglalkozik olyan könyvekkel, amelyek üzleti, párkapcsolati, vagy életvezetési tanácsadással foglalkoznak. Nemrég egy cikkben összegyűjtötték, melyek voltak a kedvenc gondolataik. Érdemes elolvasni őket, hátha akad, amelyik éppen egy olyan helyzetre jelenthet megoldást, amelyhez magunktól nem találjuk a kulcsot.

1. Kevesebb kísértés, kevesebb rossz szokás

Atom szokások című könyvében James Clear megcáfolja azt a közhelyet, mely szerint a fegyelmezett egyéniségű embereknek erősebb az akaratuk. Ehelyett azt írja:

A fegyelmezett egyéniségek jobban rendszerezik az életüket, így nincs szükségük nagy akaraterőre vagy heroikus önfeladásra,

mivel a rendszerezettségüknek köszönhetően kevesebb kísértést jelentő helyzettel találkoznak.

Vannak kutatások, amelyek alátámasztják Clear állítását. A lényeg, hogy hagyjuk abba az önsajnálatot és tervezzük meg tudatosabban, mit hogyan csinálunk.

2. Tölts több időt barátokkal és a családdal, hogy kevésbé érezd magad elfoglaltnak

Laura Vanderkam az Off the Clock című könyvében ír arról a kutatásról, amit 900 ember szokásait elemezve végzett. Az időbeosztási szakértő (igen, ilyen szakterület is létezik) minden alanyt megkért, hogy vezessen naplót, és számoljon be arról, hogyan érezte magát a időbeosztásával kapcsolatban. Azt vette észre, hogy azok, akik időt szántak a számukra fontos emberekre, azok többször érezték úgy hogy fontos dolgokkal töltötték a napjukat.

Vanderkam úgy véli, hogy a társaságban töltött idő jobb közérzetet teremt. Nem mindegy, hogy egy estét a Facebookon töltünk vagy a barátainkkal, mert az utóbbi könnyebben lehet emlékezetes és örömteli.

Vanderkam szerint venni kell a fáradságot, hogy ápoljuk a kapcsolatainkat.

3. Ne próbáld meg boldoggá tenni a párodat

Egyértelműen ez a kedvencünk. Hal Runkel szerint a lehető legrosszabb párkapcsolati tanács az, hogy két embernek meg kell felelniük egymás igényeinek és boldoggá kell tenniük egymást.

– Ez kamu – állítja Runkel.

Hal Runkel párterapeuta és házassági tanácsadó, és szerinte a kulcs, hogy egy pár tagjainak külön-külön kell boldognak és egészségesnek lenniük.

– Én egy kerek, egész valaki vagyok – mondja Runkel. – A feleségem nem elég erős, hogy kiegészítsen engem. És én sem vagyok elég erős, hogy kiegészítsem őt. Ő egy kerek, egész valaki. Ezért is akarom őt. Nem pedig azért, mert csak egy fél, hanem azért, mert egész.

4. Ne csinálj úgy, mintha te lennél a család főnöke

Indra Nooyi a Pepsi vezérigazgatója, ahol évi 29 millió dollárt zsebel be. Jövőre ugyan lemond, de ettől még egy olyan nő, aki rengeteg tapasztalattal rendelkezik, ha egy vállalkozás vezetéséről van szó. A Freakonomics nevű podcastben azonban nem a munkájáról, hanem a családjáról mesélt, és egy hasznos tippet is megosztott.

Hagyd a koronát a garázsban!

Ezt a tanácsot Nooyi kapta az anyjától, aki úgy hitte, hogy a magas beosztás, a nagy felelősség koronát tesz az ember fejére, de ezt le kell venni, amikor az ember belép a családi házba. A családdal nem szabad főnökként viselkedni, mert a családja előtt az ember nem az. Nooyi a podcastben elmondta, hogy a férjével rendszeresen újrakalibrálják magukat, hogy még véletlenül se viselkedjen otthon senki vezérigazgatóként.

5. Tűnj ki, hogy beelőzd a mezőnyt

Nick Black az amerikai hadsereg veteránja és vezérigazgató, aki az életben való érvényesüléshez az önéletrajz-halmokat hozza fel metaforaként. Egy LinkedIn posztban írt arról, hogy amikor az önéletrajzunkat elküldjük valahová, például egy egyetemre, vagy munkahelyre, azt szeretnénk, hogy a többi életrajztól külön kerüljön, távol a többi jelentkezőtől.

Black szerint ha többet tudunk az átlagnál, az segíthet kitűnni a versenytársak közül. Ezzel ő is szembesült, amikor a katonai múltja miatt másképpen kezelték az egyetemi jelentkezésekor. Ma már vezérigazgatóként dolgozik, és azokat a jelentkezőket keresi, akikben van valami szokatlan, eltérő. Nem csak azokat veszi fel, akik remek egyetemeket végeztek, árulta el.

– Mit tudsz még? – ezt szoktam kérdezni tőlük. – Mit tudsz letenni az asztalra, amit más nem?

(Forrás: Business Insider)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában