Régóta tudjuk, hogy nagyon nem mindegy, mivel védekezünk a szemünkbe sütő Nap ellen – ez az öt híresség pedig öt teljesen különböző, de ugyanannyira karakteres napszemüveget járatott csúcsra.

A napszemüveg elterjedt viselet az erőteljes közvetlen vagy visszavert napsugárzás megszűrésére, erejének csökkentéséhez. Hatását a lencse színezésével, és védőrétegek felvitelével érik el – így hangzik a napszemüvegről szóló Wikipédia szócikk bevezetője, ami tudományosan persze teljesen igaz, de mind tudjuk, hogy egy igazán ütős napszemüveg sokkal több tulajdonságainak összességénél: olyan kultikus dizájntárgy és divatszimbólum, ami – persze csak ha jól választunk – abszolút koronája az outfitünknek és viselőjét elképesztően karakteressé teszi.

Most ilyen napszemüvegekből gyűjtöttünk össze ötöt – na és azokat a hírességeket, akik nagybetűkkel és kitörölhetetlenül írták be ezeket a típusokat a divattörténelembe.

Jack Nicholson – Ray-Ban, Persol

Napszemüvegben Jack Nicholson vagyok. Napszemüveg nélkül csak egy kövér hatvanas

– mondta egyszer magáról Jack Nicholson. És valóban, kevés olyan híresség jut eszünkbe, akit annyit látnánk napszemüvegben, mint a színészlegendát. Nicholson még a hetvenes években kezdett nyilvános eseményeken szinte mindig napszemüvegben megjelenni – még beltérben is, ugyanis még anno Fred Astaire győzte meg róla, hogy ez mekkora kúlság.

Jack Nicholson pedig, amekkora legenda, nemcsak szimplán napszemüvegeket hord, hanem azokat teljesen a karakteréhez formálja, legyen az film vagy a való élet. Leginkább a Ray-Ban Aviator és Wayfarer típusait hordja, de a Persol kultikus darabjait is megtalálhatjuk – saját bevallása szerint óriási – napszemüvegkollekciójában.

Nicholson emellett imádja a színes lencséket is – leginkább a narancssárgát, ami köztudottan mélyíti a zöld színeket, ami a golfrajongó színésznél szintén pluszpont, nálunk pedig azért, mert bebizonyítja, hogy ezt az elég extrém színt is lehet elképesztően stílusosan viselni.

John Lennon – Tea Shade

A Beatles énekese és gitárosa a huszadik század egyik legnagyobb hatású zenésze, aki a hatvanas években röpke pár év alatt Paul McCartney-ékkal átírta a beat- és rocktörténelmet.

Lennon egy igazi ikon – kör alakú, Tea Shade típusú napszemüvege pedig teljesen egybeforrt a karakterével, nem is véletlenül nevezik már elég gyakran csak Lennon-szemüvegnek, és nem véletlenül kelt el több mint kétmillió dollárért az eredeti napszemüvege egy 2005-ös aukción.

A leginkább sárga lencsével, fémkerettel kialakított, kör formájú napszemüvegről Lennont már távolról is ki lehetett szúrni – a szemüveg tökéletesen illett a zenész gombahajviseletéhez és hippi stílusához.

Szerintünk nem túlzás kijelenteni, hogy a kör alakú szemüveg népszerűségét abszolút ő indította el és mindenki, aki utána kezdett ilyet hordani – lásd Ozzy Osbourne vagy épp Elton John – is kicsit az ő köpönyegéből bújt elő. Nem mindenkinek áll jól – de akinek igen, azon hihetetlenül karakteres és megjegyezhető darab, a Ray-Ban háza táján érdemes körbe nézni, ha ilyesmire fájna a fogunk.

Arnold Schwarzenegger – Oakley

Ha van karakter, színész és kultikus napszemüvegpillanat, akkor a Terminátor és Schwarzenegger kettőse kérdés nélkül az. A testépítő bajnok, kormányzó és színész Schwarzenegger a Terminátor-filmekkel vált a robotrosszfiúk globális ikonjává, a karakter sikeréhez pedig abszolút szükség volt az ikonikus napszemüvegválasztásra is.

Schwarzenegger Az ítélet napjában széles fekete Oakley napszemüveget viselt.

A napszemüvegek geometrikus és kicsit szemhez, arcvonalhoz tapadó formája remekül passzolt az érzelemmentes robot karakteréhez – nem egy mindenkihez illő darab, plusz eléggé hozza a nyolcvanas évek retro vibe-jait, de erős arccsontú, macsósabb férfiaknál abszolút befutó.

Tom Cruise – Ray-Ban Aviator Classic

A pilótaság romantikáját szerintünk nem hozza jobban semmi, mint a Top Gun és az Aviator napszemüveg – Tom Cruise pedig az a kovalens kötés, ami mindezeket egyesíti. A pilóták vagány, kicsit föld felett lebegő sármját, amiért minden nő döglik és férfi irigykedik, csodálatosan egyesíti ez a napszemüveg a maga könnyedségével és ikonikus formavilágával.

Az Aviator elég jolly joker a szemüvegek közt, ugyanis szinte mindenkinek jól áll valamilyen típusa és azonnal megkoronáz bármilyen outfitet.

Viszont szerintünk érdemes csakis az eredeti Ray-Bant megvenni, mert az utánzatok sohasem lesznek annyira stílusosak, mint a klasszikus.

Leonardo DiCaprio – Ray-Ban Wayfarer

Mondd, hogy megvan a Wall Street farkasa! Ha igen – és legyen meg, mert az elmúlt évek egyik legkirályabb kultfilmje igaz történet alapján és DiCaprio egyik olyan alakítása, amiért minden Oscart odaadtunk volna neki –, akkor megvan az a jelenet is, ahol a jachtján fogadja a nyomozókat és dollárokkal meg homárokkal dobálja meg őket.

Ebben a jelenetben DiCaprio egy ikonikus napszemüveget tesz a karakter koronájára: egy Ray-Ban Wayfarert, ami egyszerű, de nagyszerű formájával teljesen illik az émelyítően gazdag Wall Street-i brókerhez.

De nem csak hozzá: a Wayfarer egy elképesztően jól viselhető darab, amivel erőlködés nélkül lehetsz vagány és körülbelül bármilyen fejformához, karakterhez jól passzoló szemüveg. Szerintünk mindenkinek elbírna a fiókja egyet!

A cikk elkészítésében partnerünk és segítségünk volt az eOptika.hu.

(Fotók: Getty Images)

És ezt olvastad már?
A különbséget érezni fogod – nem csak hallani
További cikkeink a témában
Sikeres nők a szoftveriparban - ilyen volt a Lányok Napja a memoQ-nál
Hirdetés