Soha nem volt még ekkora esélye ennek.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményben a világ országai célul tűzték ki, hogy jóval 2 Celsius-fok alatt, lehetőleg 1,5 fokon tartják a globális átlaghőmérséklet emelkedését az iparosodás előtti szinthez képest. Akkor még 0% esélyt adtak a 1,5 fokos küszöbérték öt éven belüli elérésének, azóta azonban évről évre növekszik ennek az esélye. A Meteorológiai Világszervezet (WMO) legfrissebb klímajelentése szerint

ma már csaknem 50% a valószínűsége annak, hogy a 2026-ig tartó öt évben legalább átmenetileg meghaladja ezt a bizonyos 1,5 Celsius-fokot

–  a múlt év átlaghőmérséklete egyébként 1,11 fokkal volt magasabb az iparosodás előttinél –, annak pedig 93% az esélye, hogy 2022 és 2026 között legalább egy esztendő felváltja a 2016-os, eddigi legmelegebb évet*, és ugyanennyi az esélye annak is, hogy az előttünk álló öt év átlaghőmérséklete meghaladja a megelőző öt év (2017-2021) átlaghőmérsékletét.

* Az eddigi legmelegebb év 2016 volt, amikor a globális átlaghőmérséklet 1,2 fokkal haladta meg az iparosodás előtti szintet, az 1850 és 1900 közötti évek hőmérsékletét.

A világszervezet hangsúlyozza, hogy a 2026-ig 50 százalékos eséllyel jósolt 1,5 fokos emelkedés nem jelent tartós felmelegedést, a küszöbnek számító érték elérése után jöhetnek még hűvösebb évek.

(Forrás: WHO, MTI, fotó: Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Az emberiség az önpusztítás spiráljába került

A világ a saját pusztulását finanszírozza az ENSZ szerint.

Sosem találod ki, mit fedeztek fel az Antarktisz jege alatt: vizet, na de mennyit

A hatalmas rejtett vízkészlet több ezer éves lehet.

És ezt olvastad már?
Hogyan válassz olyan gépházat, ami bírja a strapát? Segítünk
További cikkeink a témában