A világ a saját pusztulását finanszírozza az ENSZ szerint.

Az ENSZ Katasztrófakockázat-csökkentési Hivatala (UNDRR) kiadta új jelentését, amiben kiemelte, hogy

az éghajlatot befolyásoló emberi tevékenység világszerte egyre több katasztrófához vezet.

Az elmúlt két évtized minden évére 350-500 közepes vagy annál nagyobb méretű katasztrófa jutott, ezek költségei az elmúlt évtizedben átlagosan évi 170 milliárd dollárra nőttek. Az évtized végére, 2030-ig pedig 560-ra nőhet a katasztrófák éves száma, és életek milliói kerülhetnek veszélybe a szárazság, a szélsőséges időjárás és az áradások miatt.

Továbbá a beszámoló szerint:

  • Növekszik a katasztrófák mérete és intenzitása is.
  • Az elmúlt öt évben több áldozata és érintettje volt a katasztrófáknak, mint az azt megelőző öt évben.
  • A katasztrófák aránytalanul sújtják a fejlődő országokat, amelyek átlagosan bruttó hazai össztermékük 1%-át veszítik el évente a csapások miatt, miközben a fejlett országokban csak 0,1-0,3% ez az arány. A legmagasabb költségeket az ázsiai-csendes-óceáni térség viseli.

A jelentésben rámutattak, hogy a világ tévesen ítéli meg a természeti katasztrófák kockázatát, alábecsüli azokat, és túlzott optimizmussal, valamint a legyőzhetetlenség érzésével közelít a problémákhoz

„Azzal, hogy szándékosan figyelmen kívül hagyja a kockázatokat, és nem építi be azokat a döntéshozatali folyamatokba, a világ a saját pusztulását finanszírozza”

– mondta az UNDRR vezetője, Mami Mizutori. Hasonlóan vélekedik erről az ENSZ főtitkárhelyettese, Amina Mohammed is, aki hangsúlyozta, hogy a világnak többet kell tennie azért, hogy a katasztrófák jelentette kockázatot beépítsük az életmódunkba és a beruházásokba. A szakember egyúttal felszólította a nemzetközi közösséget, hogy állítsa meg ezt az önpusztító spirált:

„Kollektív önelégültségünket tettekre kell váltanunk. Együtt lelassíthatjuk a megelőzhető katasztrófák ütemét.”

(Forrás: MTI, fotó: Unsplash)

Ez is érdekelhet:

És ezt olvastad már?
Ez a lány komoly érv lenne Bali mellett