„Szokatlanul magas érték.”

Az Európát sújtó rendkívüli hőhullámok miatt az átlagosnál 16 százalékkal többen haltak meg az Európai Unióban idén júliusban, egyben ez volt az eddig feljegyzett legmagasabb halálozás ebben az évben – derült ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat pénteken közzétett jelentéséből.

Hogyan küzdenek a városok a hőséggel?

Hőhullám-előrejelző rendszer, biztosítási kötvény, hűtőtetők, szélcsatornák, áramtermelő árnyékolók – hogyan védekeznek a nagyvárosok az egyre gyakoribb és erőteljesebb hőhullámok ellen?

A jelentés szerint a 2016 és 2019 között feljegyzett átlagos júliusi halálozási adatokhoz képest az idei júliusban 53 ezerrel többen haltak meg Európában. A hőmérsékleti adatokat is figyelembe véve az adat azt bizonyítja, hogy a többlethalálozást a rendkívüli hőhullámok okozták.

Már Angliában sem zöld a fű – Nyomasztó képek a hőség sújtotta Nagy-Britanniáról

Mindig esik, zöld a fű, és viszonylag hűvös van? Már nem.

Azt írják, a halálozások számának 16 százalékos emelkedése „szokatlanul magas érték” egy átlagos júliusi hónaphoz képest. 2020-ban – a pandémia első évében – ugyanebben a hónapban 3 százalékkal, 2021-ben pedig 6 százalékkal haltak meg többen az átlagosnál.

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem csökkentjük a kibocsátást

A világ népességének 93-95 százaléka a jelenlegi száraz és forró események számának több mint kétszeresét fogja tapasztalni a század végére.

A többlethalálozás mértéke eltérő volt az EU-tagállamok között. A legtöbb tagállamban lényegesen átlag feletti értékeket jegyeztek fel júliusban, köztük a legjelentősebb emelkedést Spanyolországban, az átlagos halálozási adatok felett 36,9 százalékkal – az ország júliusban vészelte át az elmúlt negyven év legjelentősebb hőhullámát, egyes déli és középső területeken az átlagos hőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot. Spanyolországot Ciprus követi, ahol 33 százalékkal, Görögországban pedig 31 százalékkal haltak meg többen júliusban, mint a korábbi évek azonos hónapjában. Az uniós tagországok közül egyedül Lettországban nem regisztráltak többlethalálozást a vizsgált hónapban.

Tíz kép a hőség sújtotta Földről

Nagyon úgy tűnik, hogy nem különlegesen száraz és meleg ez az év, hanem egyszerűen már ilyenek a nyarak a bolygónkon.

Az EU-ban ezt megelőzően 2020 áprilisában (25 százalék), 2020 novemberében (40 százalék), 2021 áprilisában (21 százalék) és 2021 novemberében (27 százalék) jegyeztek fel az átlagnál magasabb halálozási adatokat. Az Eurostat-jelentés szerint Magyarországon júliusban 4,5 százalékkal többen haltak meg idén az előző évek júliusi átlagához képest.

(Forrás: MTI. Nyitókép: napraforgók Mallorcán idén szemptemberben, fotó: Clara Margais/picture alliance/Getty Images)

Ez is érdekelhet:

Jelentősen csökkenthetik a hőterhelést a városi zöldfelületek szegedi kutatók szerint

Ahol nincs zöld, az épületek és burkolatok éjjel is árasztják a hőt.

És ezt olvastad már?
Idén is eljön a karácsony, de semmi pánik, mutatjuk a tuti tippeket!
További cikkeink a témában