Hosszú időn át az volt az elfogadott, hogy az ember bizonyos intelligencia-szinttel születik, és akkor jár a legjobban, ha ehhez mérten lövi be a képességeit és lehetőségeit. A tudomány egy ideje viszont már azt mondja, hogy simán képesek vagyunk növelni a magunkban rejlő potenciált, hiszen új készségek elsajátításával az agy új idegpályákat teremt, amelyek gyorsabban és jobban működnek.

Jöjjön hát 5 hobbi, amibe érdemes belevágnod, mert bizonyítottabban intelligensebbé tesz - és az is eláruljuk, miért:

 1. Tanulj meg játszani egy hangszeren!
  A zenélés serkenti a kreativitást, az analitikus készségeket, a nyelvtanulást, a matematikai készségeinket és még sorolhatnánk. Ez mind szép és jó, csakhogy sokan azzal érvelnek, hogy ezek bármelyik csapatsportra is igazak.Hogy mit tud a zene, amit más nem? Erősíti a kérgestestet, amely a két agyfélteke közti legnagyobb összeköttetés. A fejlesztett kéregtest segíti a memóriát, a problémamegoldó készséget és az általános agyműködést is, függetlenül attól, mennyi idős vagy.Már értjük is, hogy miért élnek meg csillagászati kort azok a zenészek, akiknek a hangszer mellett nincs más, keményebb doppingszerük.
 2. Olvass!
  Az olvasás előnyei ugyanazok, ha a Trónok Harcát, a Harry Potter vagy a Wall Street Journalt olvasod. (Azért a hazai mezőnyben tudnánk párat írni, ami inkább agysorvadást okoz, de nem tesszük...)
  Az olvasás csökkenti a stresszt, jobb közérzetet biztosít és az intelligencia minden típusát fejleszti. Segíti a problémamegoldást, ismereteket ad a könnyebb eligazodáshoz a mindennapi életben, segít megérteni sémákat, folyamatokat.Ha a munkahelyi képességeidre vetítjük, akkor pedig egyértelműen nagyobb empátiát szül és fejleszti a vezetői készségeket is.
 3. Mozogj rendszeresen!Az alkalmi testmozgás önmagában nem elég. A rendszeres edzés sokkal hatékonyabb, mint az olykor-olykor végzett kemény edzés.
  A rendszeres mozgás hatására ugyanis elárasztja a sejteket a BDNF, a fehérje, amely segíti a memóriát, segít a tanulásban, a fókuszban, a koncentrációban és a megértésben.
  Egyes tudósok azt gondolják, hogy a hosszabb ideig tartó mozgásmentes életmódnak épp ellentétes hatása van: gátolja az agyunkat, hogy elérje a maximális teljesítőképességét.
  Mi totálisan egyetértünk!
 4. Tanulj meg egy új nyelvet!Felejtsd el a rejtvényfejtést és tanulj meg egy idegen nyelvet, ha fejleszteni akarod a memóriád! A kutatások kimutatták, hogy a több nyelvet beszélő emberek könnyebben oldják meg a rejtvényeket, mint azok, akik csak egy nyelvet beszélnek. Az új nyelvek sikeres elsajátítása azt eredményezi, hogy az agy minden feladatot jobban fog teljesíteni - beleértve a vezetői készségeket, a tervezést, a problémamegoldást.
 5. Meditálj!

1992-ben a Dalai Láma meghívta Richard Davidson kutatót, hogy vizsgálja meg az agyhullámokat a meditáció alatt, hogy kiderüljön, képes-e specifikus agyhullámokat létrehozni a közösségben.
Amikor a Dalai Láma és más szerzetesek azt mondták, hogy meditálnak és épp az együttérzésre összpontosítanak, az agyi hullámaik azt mutatták, hogy mélyen együttérző lelkiállapotban vannak. A teljes kutatási eredményeket 2004-ben a Wall Street Journal-ban tették közzé, és óriási figyelmet kapott - szóval nem valami humbukról van csak szó.

A meditáció ezután lett igazán érdekes világszerte az üzletemberek számára is - hiszen arra is rámutatott, hogy a segítségével könnyen tudjuk irányítani saját agyhullámainkat és azt érezni, amit akarunk, amikor csak akarjuk.
Ez azt jelentette és jelenti azóta is, hogy azok, akik rendszeresen meditálnak hatékonyabbak a munkában, nagyobb magabiztossággal beszélnek egy értekezleten, vagy sokkal meggyőzőbbek tudnak lenni, ha épp fizetésemelést akarnak kérni a felettesüktől.

Még persze rengeteg hobbit fel tudnánk sorakoztatni, amik fejlesztenek minket. De az igazság az, hogy bizony te is pontosan érzed, ha éppen olyan dologgal ütöd el a szabadidőd, ami a hasznodra válik. Ugye-ugye?!

És ezt olvastad már?
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
További cikkeink a témában
A kapolcsi Sziklakabin, ahol tökéletes feltöltődés vár
Hirdetés