Az év legjobb hazai épületeit és terveit díjazták az Urániában, a Média Építészeti Díja gálán – nézd meg a nyertes és különdíjas épületeket és terveket!

Hétvégén rendezték a 18. MÉD (Média Építészeti Díja) gálát, ahol az idei év legkiemelkedőbb alkotásait díjazták az Uránia Nemzeti Filmszínházban. Összesen 76 épületet, 59 tervet és 29 épített környezeti munkát neveztek a tervezők, amelyek közül

egy-egy családi ház, egyetemi épület, templom, rendezvényterem és irodaház versengett az év legjobb épületének járó díjért, a tervek között pedig négy diplomamunka és egy tervpályázatra készített pályamű mérkőzött meg egymással.

A legjobb épület díját idén a vezető magyar sajtóorgánumok képviselőiből és a szakma kiemelt szakértőiből álló zsűri a Váncza Műveknek ítélte oda a derekegyházi Szentháromság-templomért, amely 777 év után nyújt újra önálló imahelyet a településnek.

Szentháromság-templom Derekegyházon – tervező: Váncza Művek – fotó: Danyi Balázs

A tervek közül a zsűri Rátgéber Lászlónak a palkonyai pincesor revitalizációját célzó tervéért ítélte oda a legjobbnak járó elismerést (konzulens: Kronavetter Péter). A tervező a villányi borvidéket vizsgálva úgy ítélte meg, hogy a térségnek már nincs szüksége újabb nagyméretű borászatokra, helyette inkább a kisebb, autentikus pincék megsegítését és fejlesztését célozta elképzelésével.

A palkonyai pincesor revitalizációja – tervező: Rátgéber László, BME

A közönségdíjat a HVG és az Építészfórum összesített voksai alapján az épületek közül az alsóbogáti Magtár rendezvényterem nyerte el, melyet az MM Művek tervezett.

Magtár rendezvényterem Alsóbogáton – tervező: MM Művek – fotó: Bujnovszky Tamás

A közönségtől legtöbb szavazatot kapó terv díját az Archi.doc Építésziroda, a Narmer Építész Stúdió, a Fejérdy + Bartók Műterem és a CAN Architects vehette át a PPKE új Campusa meghívásos tervpályázatra benyújtott munkájukért.

PPKE Campus pályázati terv – tervező: Archi.doc Építésziroda, Narmer Építész Stúdió, Fejérdy + Bartók Műterem, CAN Architects

A szervezők negyedik éve adják át az épített környezet kategória közönségdíját, melyben idén a GINKGO-Zöld Építész Iroda és a MICROarchitects munkája, az Égigérő Óvoda bizonyult a legjobbnak.

Égigérő Óvoda – tervező: GINKGO, MICROarchitects – fotó: Varga Marietta

Kiosztottak több különdíjat is az alábbi kategóriákban:

Austrotherm Energiahatékonysági Különdíja – Paulinyi and Partners – Etele Pláza – díjátadó: Kruchina Sándor / Austrotherm – fotó: Építészfórum
Europa Design Belsőépítészeti Különdíj – Benczúr-Weichinger Studio – Normafa Kapuja Látogatóközpont – díjátadó: Feuertag Ottó / Europa Design – fotó: Építészfórum
Megosztott Nagyberuházások Különdíja – Konkrét Stúdió – Wenckheim-kastély – díjátadó: Beleznay Éva – fotó: Építészfórum
Megosztott Nagyberuházások Különdíja – Földes és Társai Építésziroda – Az OTP új székháza – díjátadó: Beleznay Éva – fotó: Építészfórum
Optimum Solar Napelemes fejlesztés különdíja: Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona – tervező: D4 Építész Stúdió – fotó: Palkó György

A Szónok Születik Retorikaiskola Legjobb Prezentáció Közönségdíját Valkai Csaba és Fülöp-Vadadi Adrienn előadása nyerte el szentendrei családi házukról:

Családi ház Szentendrén – tervező: Valkai Csaba – fotó: Danyi Balázs

Az Austrotherm saját elismerését, a Kovács Zoltán-emlékdíjat a Pohlen Dach Hungária Bt.-nek ítélték oda. A Wienerberger Zrt., a Tondach kerámiacserepek gyártója által Esztétika és fenntarthatóság címmel meghirdetett nyílt építészeti tervpályázatának ünnepélyes díjátadójára is, melynek győztese Bálint Zoltán Fészek menedékház pályázata lett.

Ötödször adták át a Perika-díjat, az Építészfórum társalapítója és három éve elhunyt főszerkesztője, Pásztor Erika Katalina emlékét őrző szakmai elismerést, amely olyan kiválóságok eredményeinek méltatására szolgál, akik az építészet és más tudományos vagy művészeti ág határterületén mozogva, innovatív módon, kiemelkedő, társadalmi hatású értéket teremtenek. A díjat ebben az évben Lakner Antal képzőművész érdemelte ki.

A MÉD gálaestjének fontos része a hagyományok ápolása. Az Építészfórum egy olyan mestert tüntet ki minden évben, akire oktatóként, alkotóként sokan felnéznek, akinek sokan tartoznak hálával szakmai tudásért és segítségért. Az évek során Csete György, Dr. Bitó János, Bán Ferenc, Vonnák János, Mőcsényi Mihály, Borvendég Béla, Rimanóczy Jenő, Kévés György, Török Ferenc, Csomay Zsófia, Vámossy Ferenc, Winkler Barnabás, Cságoly Ferenc, illetve dr. Meggyesi Tamás munkásságát ismerték el. Ebben az évben Pelényi Margit Ybl Miklós-díjas építészt, a Magyar Építőművészek Szövetsége Mesteriskolájának mesterét köszöntötték fel.

Nemzetközi zsűri

Az idei MÉD épület és terv kategóriájának öt-öt döntősét nemzetközi előzsűri választotta ki: Olga Ioannou építész, a TU Delft Építészmérnöki és Technológiai Tanszékének adjunktusa töltötte be a négyfős nemzetközi bírálóbizottság elnöki posztját. A zsűrizésben további két szaktekintély vett részt: Edwin Heathcote építész, a Financial Times építészeti és dizájn kritikusa, illetve Matteo Costanzo építész, egyetemi tanár, a kultikus San Rocco magazin alapítója és szerkesztője. A nemzetközi szakértők munkáját idén Szabó Levente DLA építész, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja segítette.

Olga Ioannou az előzsűri képviseletében azt hangsúlyozta, hogy a finalistának jelölt projektek olyan magas színvonalú teret vagy térkoncepciót hoztak létre valamilyen módon, amely az építészetet az emberi tevékenységeket elősegítő képességében ünnepli, vagy kreatívan megkérdőjelezi e tevékenységek és a tér kapcsolatát. Különösen kiemelkedett néhány projekt atmoszférája, valamint a térelemek, az anyagok és a fény közötti kölcsönhatás. Emellett figyelemre méltónak találta a zsűri, hogy egyes projektek hogyan kérdőjeleztek meg egy bizonyos funkcióra vonatkozó előítéleteket, mi több, egészen odáig mentek, hogy megkérdőjelezték a tér szerepét az adott tevékenységben.

Az idei médiazsűri névsora: Bagi László, Forbes – zsűrielnök; Földes András, HVG; Liptai Lívia, Telex; Rajcsányi Gellért, Mandiner; Szilágyi Róza Tekla, Artmagazin; Zubreczki Dávid, építészeti mesemondó; Zsuppán András, Válasz Online.

A szakmai zsűri tagjai: Gutowski Robert, építész; Tőrös Ágnes, építész; Weiszkopf András, építész.

(Forrás: MÉD, fotók: Építészfórum)

Ez is érdekelhet:

Bolgár és lengyel is van a világ legmenőbb felhőkarcolói közt

Egy oázis Amszterdam üzleti negyedében ez az extravagáns épület, amit a világ legjobb felhőkarcolójának választottak. A győzelem nem meglepetés, de a bolgár 3. hely annál inkább.

Támogatott és ajánlott tartalmaink

A világ egyik legegészségesebb itala egy magyar készítmény, és azt adja meg, amire szükséged van

Tréner? Panzió? Kozmetika? Így lehet a kutyád még boldogabb, miközben a te életed is könnyebbé válhat

Vele ünnepeljük meg a Föld napját

További cikkeink a témában
Egy illat azoknak, akik nem ismerik a félelmet – NOVELLISTA Unique Wood
Hirdetés